i-paidiΚεντρική

Χορτόσουπα της Αποκριάς από την Αργυρώ

Υλικά

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 1 πράσο (ψιλοκομμένο)
  • 2 κλωνάρια σέλερι (σε φέτες)
  • 2 καρότα (σε καρέ)
  • 1 πατάτα (σε καρέ)
  • 1 κολοκύθι (σε καρέ)
  • 1 μικρο λάχανο (χοντροκομμένο)
  • λίγο σέλινο (ή μαϊντανό)
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • λεμόνι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Αυτή τη συνταγή της Αργυρώς που θα λατρέψουν μεγάλοι και μωρά. Το τέλειο φαγητό για το χειμώνα. Δυναμωτική και γευστική, αυτή η σούπα λαχανικών είναι ιδανική για αποτοξίνωση. Φτιάξτε τη στη νηστεία, ή μετά τις γιορτές που θέλετε να ξεφύγετε λίγο από το κρέας. Δείτε όλα τα μυστικά και τις παραλλαγές για να φτιάξετε την καλύτερη χορτόσουπα που φάγατε ποτέ. Φτιάξτε την με τα λαχανικά που αγαπάτε περισσότερο, κάντε την βελουτέ ή προσθέστε μικρό ζυμαρικό, ανάλογα τις προτιμήσεις σας. Αυτή η τέλεια δυναμωτική σούπα θα γίνει η αγαπημένη σας χειμωνιάτικη συνήθεια και θα σας θυμίσει τις σούπες που έφτιαχνε η γιαγιά όταν ήσασταν μικροί.

Για την κλασική δυναμωτική χορτόσουπα

  • Με ένα μαχαίρι ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά σε μικρά καρέ.
  • Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε όλα τα λαχανικά για 3-4′ σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  • Προσθέτουμε νερό μέχρι να καλυφθούν τελείως τα υλικά.
  • Σκεπάζουμε και βράζουμε τη σούπα για περίπου 25′ μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
  • Προς το τέλος του βρασμού, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και προσθέτουμε τα βότανα.
  • Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή, σε ζεστά μπολ.
  • Λίγο λεμόνι στη σούπα ή εναλλακτικά λίγο τριμμένο τυρί ή μια κουταλιά γιαούρτι σε κάθε μπολ απογειώνει τη γεύση.

Διατροφικό σχόλιο του διατροφολόγου Αναστάσιου Παπαλαζάρου

“Γενικότερα οι σούπες αποτελούν εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών σε σχετικά λίγες θερμίδες. Η συγκεκριμένη συνταγή διατηρεί μεγάλο ποσοστό των βιταμινών C, Ε κι Α που υπάρχουν στα λαχανικά της, καθώς αυτά παραμένουν στο ζωμό κατά το μαγείρεμα. Μπορεί η ενεργειακή της αξία να προέρχεται κυρίως από λιπαρά, αλλά αυτά είναι καλής ποιότητας μονοακόρεστα κατά βάση (ελαιόλαδο), προμηθεύοντας παράλληλα υψηλά ποσοστά βιταμίνης Ε. Έλλειψη βιταμίνης Ε έχει συσχετισθεί με μειωμένη άμυνα κατά των ιών, ενώ παράλληλα έχει βρεθεί ότι δρα συνεργικά με την βιταμίνη Α (εμποδίζει της οξείδωση της), δρώντας ενισχυτικά στην παραγωγή και λειτουργία των λεμφοκυτάρρων”.

Share this...