i-paidiΔΕΠ-ΥΔράσεις (Ημερίδες)Κεντρική

Διημερίδα στην Τζια: «Θεραπευτικό τετράγωνο ως λύση για ΔΕΠ-Υ και Άγχος»

Γονείς, εκπαιδευτικοί και θεραπευτές παρακολούθησαν και συμμετείχαν στη διημερίδα «ΔΕΠ-Υ: Δεν σε φοβάμαι, Δεν σε αγνοώ, στην Τζια», από την ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ i-paidi , το Σαββατοκύριακο 18 & 19 Νοεμβρίου 2023. Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε από το Δήμο Κέας, με προσωπική ευθύνη της άξιας Δημάρχου Ρένας Βελισσαροπούλου!

Για πρώτη φορά διευκρινίστηκαν τα επιστημονικά δεδομένα για τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή/και Υπερκινητικότητα, ΔΕΠ-Υ, και δόθηκαν πρακτικές λύσεις για την κάθε δυσκολία που παρουσίαζαν οι συμμετέχοντες.

Και όχι μόνο θεωρητικά, αλλά ομάδα παιδιών «έπαιξαν» με τα παιχνίδια οργάνωσης, από το βιβλίο ‘Ελα να Παίξουμε μαζί, της Μαριάννας Λαγουμίδη εκδ.Γρηγόρη και ομάδα γονιών «έπαιξαν» με το βιωματικό παιχνίδι Ο Μικρός Τουρίστας…Μια Βαλίτσα Ταξιδεύει, της Ελευθερίας Γκρίμπα PhD.

Η Δήμαρχος Κέας Ρένα Βελισσαροπούλου, με πολλαπλή κοινωνική ευαισθησία, υποδέχτηκε και προλόγησε τους επιστήμονες, όπως και όλους τους παρευρισκόμενους. Υποσχέθηκε δε, τη συνέχιση της Δράσης στους γονείς που πονούν  με τη δυσκολία του παιδιού τους.

Η Πρόεδρος i-paidi Μαριάννα Λαγουμίδη, Ψυχοπαιδαγωγός ΔΕΠ-Υ και Συγγραφέας, τόνισε ότι η υψηλή νοημοσύνη των ανθρώπων με ΔΕΠ-Υ, καταλήγει σε απροσεξία, άκρατο ενθουσιασμό και υπερκινητικότητα, ενώ η προτεινόμενη συμπεριφοριστική διαχείριση κάθε ηλικίας με το Θεραπευτικό Τετράγωνο  παιδιού, γονιού, δάσκαλου, θεραπευτή αποδεικνύεται πλήρως ωφέλιμη.

Ακολούθησε ο Δρ Γιάννης Παπανδρέου, Παιδίατρος, Διευθυντής εφηβικής υγείας στο Τζάνειο Νοσοκομείο. Υποστήριξε και ανέλυσε τα λόγια του W.Shakespeare « ό,τι είναι παρελθόν, είναι πρόλογος»: η πρώιμη παρέμβαση στα παιδιά με ΔΕΠ-Υ εξασφαλίζει έναν ωραίο πρόλογο που οδηγεί σε μια καλύτερη εφηβεία και μια λειτουργική και πιο ισορροπημένη ενήλικη ζωή.

Ποικίλες πρακτικές παιδαγωγικής διαχείρισης των μαθητών με ΔΕΠ-Υ για εκπαιδευτικούς και γονείς άκουσαν, κατέγραψαν και συζήτησαν καθώς εμπνεύστηκαν από τα λόγια του Χρήστου Μαρκαντώνη, PhD, Σύμβουλο Εκπαίδευσης & Οργανωτικό Συντονιστής ΠΕΚΕΣ Στερεάς Ελλάδας.

Και μετά την βασική εκπαίδευση, ακολουθούν οι επαγγελματικές επιλογές για κάθε έφηβο με ΔΕΠ-Υ. Η Νανά Τσουμάκη, PhD, PhD, Σύμβουλος Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας,    συνόψισε την εισήγησή της με το συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι με ΔΕΠ-Υ επιτυγχάνουν καριέρες με δημιουργικότητα, ανεξαρτησία και ποικιλία μέσα στην καθημερινότητα.

Έκλεισαν οι εισηγήσεις με λόγια γεμάτα συναίσθημα, από την Ελένη Γιαννακοπούλου, ΜΑ, Ειδική Συνεργάτη Κοινωνικής Υποστήριξης Υπουργείου Εσωτερικών η οποία διασαφήνισε ότι στη διαδρομή προς την αυτονομία του, το έφηβο παιδί με ΔΕΠ-Υ πρέπει να έχει στο πλευρό του την οικογένειά του με αγάπη, αποδοχή και ενσυναίσθηση ώστε: να το ενθαρρύνει να καλλιεργήσει τα ενδιαφέροντά του, να δουλέψει τα δύσκολα συναισθήματά του και τελικά να νιώθει περήφανο για τις μικρές του νίκες. Όλοι μαζί, θα χτίσουμε με προσπάθεια στρατηγική παρέμβασης μια όμορφη ζωή για τον αυριανό ενήλικα με ΔΕΠ-Υ.

Στη συνέχεια ξεκίνησαν τα workshops. Αρχικά με την Ελευθερία Γκρίμπα,  PhD, Δημιουργό βραβευμένης Δράσης «Ο μικρός τουρίστας-Μια βαλίτσα ταξιδεύει» στην Τζια. 4 ομάδες γονιών και εκπαιδευτικών, με ομαδο-συνεργατική μέθοδο αξιοποιώντας τις εξαιρετικές γνώσεις της διημερίδας, πρότειναν διαφημιστική καμπάνια της Τζιας, σε δεπάκια!!!

Συγχρόνως, ομάδα παιδιών «έπαιξαν» με δυο παιχνίδια από το βιβλίο οργάνωσης για ΔΕΠ-Υ, της Μαριάννας Λαγουμίδη, το «Έλα να παίξουμε μαζί». Η ενσυναίσθηση και η επιβράβευση βοήθησαν να συμμετέχουν αυξητικά όλοι, σε όλη τη Δράση.

 

Πόσα πολλά διδαχτήκαμε από τα παιδιά!
Πόσα πολύ δεθήκαμε με γονείς και παιδιά!
Ο στόχος της ευαισθητοποίησης και της ενημέρωσης επετεύχθει και στην Τζια! Η ΔΕΠ-Υ άρχισε να είναι διαχειρίσιμη!

Share this...