BlogΔιαχείρισηΜάκης ΔρόσοςΣχολείο

Μουσική – Διάσπαση Προσοχής και Χριστούγεννα

Γράφει ο Μάκης Δρόσος*,  μουσικός και καθηγητής κιθάρας.

ΙΑΚΩΒΟΣ ΔΡΟΣΟΣΗ εξελικτική πρόοδος που παρατηρείτε στο μυαλό των παιδιών μέσα από τη μουσική και συγκεκριμένα με το όργανο της κιθάρας. Η παρατήρηση, η σύγκριση και ο πειραματισμός μας βοηθάνε να επαληθεύσουμε όσα έχουν καταγραφεί σε σχέση με τη συγκέντρωση και την άσκηση του παιδικού νου.

Είναι γεγονός πως κανένας από εμάς δε μπορεί να παραμείνει συνεχώς συγκεντρωμένος σε μια δραστηριότητα για πάνω από συνεχόμενα 10 δεύτερα. Αυτό είναι επιστημονικά καταγραμμένο. Ο χρόνος αυτός είναι πολύ μικρότερος όταν μιλάμε για ποιο μικρές ηλικίες. Το ίδιο το μέσο λοιπόν έχει ενδιαφέρον και κινεί τη συγκέντρωση. Στη προκειμένη περίπτωση, η μουσική ανάπτυξη του νου μέσα από τη εξέλιξη της μελέτης ενός οργάνου όπως φερ’ ειπήν της κιθάρας, γυμνάζει την ικανότητα αυτή του παιδιού και εκπαιδεύει την ικανότητα συγκέντρωσης.

 Αν φανταστούμε πως από την ενασχόληση με τη μουσική μέσα από τη μελέτη της κιθάρας, ένα παιδάκι καταφέρνει να κουνάει τα δάχτυλα του δεξιού χεριού ξεχωριστά από το αριστερό χέρι – συνθέτει τις δύο διαφορετικές κινήσεις. Διαβάζει την παρτιτούρα και ταυτόχρονα μεταφράζει τα φθογγόσημα από το χαρτί στο όργανο, μετράει και αντιλαμβάνεται το χρόνο και τη ρυθμική αγωγή και φυσικά αισθάνεται το μουσικό αποτέλεσμα. Εισπράττει τη μουσική επιτυχία άμεσα. Μιλάμε τότε για μια από τις σπουδαιότερες διαδραστικές ασκήσεις που μπορεί να προσεγγίσει ένα παιδάκι μέσα από το παιχνίδι καθ αυτού.

 Μια από τις καλύτερες περιόδους για κάποιο παιδάκι να  ενταχθεί σε αυτό το μαγικό κόσμο του παιχνιδιού και της δημιουργικής χαράς είναι η γιορτινή περίοδος των Χριστουγέννων. Τα παιδιά είναι πανέτοιμα σε αυτό το κλίμα χαράς και υψηλής διάθεσης να προσεγγίσουν κάθε νέα ψυχαγωγία με ωφέλιμα για αυτά χαρακτηριστικά.

Είναι πολύ βαρύνουσα αυτή η γιορτινή περίοδος – είναι καταγραμμένη ως περίοδος μεταβολών, γιατί ακολουθεί 3,5 μήνες εντατικής εκπαίδευσης μετά το καλοκαίρι και διαρκεί 15 ολόκληρες μέρες. Άρα ξεκούρασης και αναστοχασμού. Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά αποτελούν γιορτές χαράς και παιχνιδιού, γιορτές γέννησης και δημιουργίας κάτι νέου. Τι καλύτερο από τη προσφορά ενός τόσο μικρού αλλά τόσο μεγαλόπρεπου δώρου όσο μιας κιθάρας!!!

* Ο Μάκης Δρόσος γεννήθηκε στις 6 Αυγούστου 1976 στην Αθήνα. Από πολύ μικρή ηλικία εμφάνισε το έντονο ενδιαφέρον του για  τη μουσική. Γράφτηκε τον Οκτώβριο του 1984 στο “Αττικό Ωδείο”, όπου και παρακολούθησε μαθήματα, με βασικότερους καθηγητές τους  Παναγιώτη Τριανταφύλλου  και Ιωάννη Ηλιόπουλο. Αριστούχος κλασικής κιθάρας το 2002. Mελέτησε τη Θεωρία-Aρμονία και τη Φιλοσοφία της Jazz , Blues & Rock μουσικής. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος αρκετών μουσικών σχημάτων. Είχε πολλές εμφανίσεις σε τηλεόραση (Ετ3, Mega, Mad κλπ.) και συναυλιακούς  χώρους (Gagarin, Θέατρο Λυκαβηττού, Μύλος, κλπ.). Στη δισκογραφία εμφανίστηκε από νωρίς με την Hitch-Hyke Records, EMI. Tα τελευταία χρόνια μελετάει και ασχολείται με την τεχνολογία του ήχου και τους την ηχογράφηση μουσικών θεμάτων στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και την επεξεργασία του ήχου σε συνεργασία με ηχολήπτες για την παραγωγή. Επίσης, παραδίδει μαθήματα κιθάρας στο “Αττικό Ωδείο”, στο πολιτιστικό κέντρο Βέλου, όπως και σε δημοτικά σχολεία με προγράμματα δραστηριοτήτων και για θεατρικά.

 

Share this...