ΔιαχείρισηΟικογένεια

Αρνείται να φάει το παιδί: τι πρέπει να κάνω;

[:el]Ο καλύτερος τρόπος ώστε τα παιδιά σας  να τρώνε ποικιλία από όλα τα φαγητά  που τρώτε κι εσείς  είναι να καθίστε μαζί στο τραπέζι και να σερβιριστείτε από το ίδιο φαγητό.

Σερβίρετε το ίδιο φαγητό –φυσικά, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού

Αντί να ρωτήστε «Θέλεις μπιφτέκια για δείπνο;” ή  “Τι θα ήθελες για βραδινό;”… μη ρωτάτε. Ας είστε μόνιμα σταθεροί στην άποψή σας σχετικά με την ποικιλία της διατροφή του παιδιού. Θα έχετε ως δεδομένο ότι θα φάτε όλοι το ίδιο φαγητό. Ωστόσο, μπορείτε να κάνετε μικρές προσαρμογές για τη γεύση και την υφή.

Για τα μικρά παιδιά 2-ετών, προτιμείστε πουρέ ή κόψτε το κρέας και τα λαχανικά για το μέγεθος finger food. Σχετικά με τα μπαχαρικά, καθιερώστε τα σταδιακά – παραλείψτε την πιπεριά, το τσίλι και άλλα καρυκεύματα με έντονη γεύση. Μπορείτε να τους τα αυξάνετε σταδιακά, ώστε σιγά-σιγά να τα συνηθίζουν. Αν το γεύμα σας περιλαμβάνει ένα κύριο πιάτο, το οποίο περιέχει ένα συστατικό που δεν έχει ακόμη εισαχθεί στη διατροφή του παιδιού σας, ας πούμε σοταρισμένο κοτόπουλο με μανιτάρια, μπορείτε να πολτοποιήστε το μανιτάρι σε μια σάλτσα και να  τα σερβίρετε με τα κομμάτια του κοτόπουλου.

Παραλείψτε το προηγούμενο γεύμα

Όποτε θέλετε να βάλετε μία νέα γεύση στη διατροφή του παιδιού, ας φροντίστε να έχει χορτάσει το φαγητό που είχε φάει τελευταία… Ας πεινάει λίγο.  Σε κάποιες περιπτώσεις πιο δύσκολων παιδιών, συμβουλεύουμε να παραλείψει ο γονιός το προηγούμενο γεύμα. Βέβαια, απαιτείται προετοιμασία του παιδιού με συζήτηση, καλή ατμόσφαιρα και θετικά επιχειρήματα για τη νέα γεύση.

Αν σκέφτεστε:

«Δεν υπάρχει πιθανότητα να φάει το παιδάκι μου ό,τι τρώνε οι ενήλικες» τότε η πικοιλία των γευμάτων του παιδιού θα περιοριστεί αυστηρά σε ζυμαρικά, πίτσα, χοτ-ντογκ.

Χρειάζεται λοιπόν να καθιερώστε ρουτίνα στο φαγητο. Χρειάζεται να μάθουν και να αντιληφθούν ότι στο σπίτι θα ρωτάνε: «Λοιπόν μαμά,μπαμπά, τι έχουμε για φαγητό;»

 [:]

Share this...