BlogΔΕΠ-ΥΣυμπεριφορά

Παρορμητικό παιδί: Προσοχή

[:el]Πολλοί άνθρωποι, πολλά παιδιά γενιούνται με κάποια αναπτυξιακή ανωριμότητα… Το αποτέλεσμα είναι οι Μαθησιακές Δυσκολίες που παρουσιάζουν. Η συχνότερη από αυτές τις δυσκολίες είναι η Διάσπαση Προσοχής ή ΔΕΠ-Υ (Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής και/ή Υπερκινητικότητας).

Τα παιδιά αυτά γεννιούνται ΕΞΥΠΝΑ, ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΑ μα παρουσιάζουν αχαρακτήριστη παρορμητικότητα και αντικοινωνική συμπεριφορά. Αποφεύγουν τις παρέες,  απομονώνονται από τους συμμαθητές τους, με αποτέλεσμα τις καταθλιπτικές σκέψεις, και αμφιβολίες – η παρορμητικότητα τα κάνει αντιπαθητικά στην κοινωνία.

Τονίζουμε βέβαια ότι όλα αυτά δεν είναι ασθένεια. Πρόκειται για το αποτέλεσμα χημικών αλληλεπιδράσεων στους λοβούς του εγκεφάλου.

Το σπουδαιότερο για τη «θεραπεία» αυτών των παιδιών είναι η ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ. Οι γονείς ας ενημερωθούν νωρίς για την αναμενόμενη εξελικτική πορεία και στάδια του παιδιού τους – ακόμη καλύτερα, ας καταφύγουν σε εξειδικευμένο παιδοψυχολόγο ή παιδίατρο ή ψυχοθεραπευτή. Σήμερα, υπάρχουν τρόποι, υπάρχουν «εργαλεία» για ορθή διαπίστωση ή διάγνωση.

Στη συνέχεια, αυτό που χρειάζεται είναι η συνεχής προσπάθεια, η διαχείριση αυτής της νευροαναπτυξιακής διαταραχής. Όσο νωρίτερα, από την ηλικία των 2 ετών, τόσο πιο εύκολη, γρήγορη και πιο οικονομική θα είναι η όλη προσπάθεια – θα αποφευχθούν και οι δευτερεύουσες συνέπειες.

Απαράδεκτο είναι αυτό που συνέβαινε μέχρι τώρα: Ήτανε κακό να χαρακτηρίζονται τα παιδιά ως ψεύτες, ανόητους, απρόσεκτους, ακόμη και βλάκες. Έτσι επιδεινωνόταν η κατάσταση.

Χρειάζεται ειδικός τρόπος, τρόπος που κρύβει αγάπη, υπομονή, και με έμμεσο τρόπο παρατήρηση και καθοδήγηση. Ποτέ θυμούς και βρίσιμο. Συνεχής βέβαια προσπάθεια, και προσπάθεια σύμφωνα με τα συμπεράσματα που έχει καταλήξει σήμερα η επιστήμη.

Διαφορετικά, τα παιδιά αυτά, με την παρορμητικότητα που έχουν μεγαλώνοντας θα είναι αυτοί που θα μαλώνουν κάθε μέρα στην κοινωνία, θα βρίζουνκαι πολλές φορές θα κινούνται ενάντια στο νόμο. Η Επιστήμη μας ξεκαθάρισε και μας υπέδειξε το γιατί σήμερα βλέπουμε τόσους αντικοινωνικούς ανθρώπους.

Ευτυχώς, πολλά μπορούν να διορθωθούν. Ειδικά οι γονείς προτείνουμε να ερευνήσουν έγκαιρα την παραπάνω δυσκολία και να προσπαθήσουν ανάλογα να την βελτιώσουν.

[:]

Share this...