Covid19 και ΔΕΠ-Υ : κίνδυνος ψυχικής ασθένειας
γράφει η Μαριάννα Λαγουμίδη, πρόεδρος ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ i-paidi,Ψυχοπαιδαγωγός, ΔΕΠ-Υ
Ο COVID19 προκαλεί άγχος σε εκατομμύρια ανθρώπους, είτε γιατί νοσούν, είτε γιατί φοβούνται μήπως νοσήσουν , είτε γιατί ωθούνται στη φτώχεια λόγω των οικονομικών συνεπειών (ανεργία, μείωση εσόδων), όπως προειδοποίησαν ειδικοί υγείας του ΟΗΕ.
Η ΔΕΠ-Υ (Διαταραχή Ελλειμματικης Προσοχής ή/και Υπερκινητικότητα) προκαλεί κατάθλιψη, ανασφάλεια, νευρικότητα και μη-ηθελημένη απομόνωση.
«Η απομόνωση, ο φόβος, η αβεβαιότητα, η οικονομική αναστάτωση, η παραπληροφόρηση και οι φήμες για ην πανδημία, όλα αυτά προκαλούν ή ενδέχεται να προκαλέσουν ψυχολογική αναστάτωση», δήλωσε η Ντέμπορα Κέστελ διευθύντρια του τμήματος ψυχικής υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Και συνεχίζει λέγοντας ότι «είναι πιθανή μια άνοδος του αριθμού και της σοβαρότητας των ψυχικών ασθενειών, και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού, κάτι το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα», δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Έρευνες και δημοσκοπήσεις που διεξάγονται ήδη δείχνουν τις επιπτώσεις του Covid-19 στην ψυχική υγεία παγκοσμίως. Ψυχολόγοι αναφέρουν ότι τα παιδιά παρουσιάζουν άγχος, ότι η ενδοοικογενειακή βία παρουσιάζει άνοδο, ότι σε πολλές χώρες έχουν καταγραφεί αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης και στρες, με κρίσεις πανικού, άγχους, θλίψης, και ότι εάν συνυπάρχουν στρεσσογόνες συνθήκες στο σπίτι -διαζύγιο, θάνατος, μακροχρόνια ασθένεια- είναι ευερέθιστα, πάσχουν από αϋπνία ή έχουν εφιάλτες.
Η έκθεση του ΠΟΥ παρουσίασε και ένα σχέδιο δράσης για να περιορίσουν το μακροπρόθεσμο κοινωνικό και οικονομικό κόστος στην κοινωνία.
Στην Ελλάδα, η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ i-paidi προσφέρει έκτακτες υπηρεσίες ενημέρωσης coaching και ψυχοπαρεμβατικού διαλόγου μέσα από τηλε-συνεδρίες, ατομικές, κλειστές ομαδικές, πανελλήνιες ανοιχτές. Οι ενδιαφερόμενοι επικοινωνούν στο γραφείο δημοσίων σχέσεων 2106778528 ή lagoumidim@i-paidi.gr , με την κυρία Μαμάκου.