i-paidiΚεντρική

Action24: Παραβατικότητα ανηλίκων και πρόληψη

 

«Βία υπήρχε πάντα στις κοινωνίες. Όμως οι οικονομικές, κοινωνικές και στρεσσογόνες διαφοροποιήσεις των τελευταίων δεκαετιών, έχουν τραγικές συνέπειες. Η επικοινωνία στην οικογένεια απουσιάζει, το συναίσθημα μοιράζεται με φειδώ. Παρόλη την υψηλή μόρφωση. Παρόλες τις δυνατότητες προόδου.» τεκμηρείωσε με επιχειρήματα η Ψυχοπαιδαγωγός, ΔΕΠ-Υ και συγγραφέας, Μαριάννα Λαγουμίδη, στο φιλόξενο πλατώ του Action24, με τους Νίκο Υποφάντη, Μιλένα Ηλιοπούλου και τον νομικό Παναγιώτη Παπαϊωάννου.
«Επαγρύπνηση, επιστημονικότητα και επαγγελματισμός εκ μέρους των φορέων που σχετίζονται με τους ανηλίκους, έτσι ώστε να διακόπτεται ο κύκλος της θυματοποίησης» υποστήριξε ο έγκριτος νομικός.
Κάποιοι από τους παραβατικούς εφήβους συμμετέχουν σε μικροκλοπές, άλλοι σε συμμορίες, μα όλοι έχουν ανάγκη να είναι αποδεκτοί από μία ομάδα και να αρχίσουν να ζουν βασισμένοι στις ανθρώπινες αξίες.
Φυσικά, μόνο ο ψυχολόγος που συνεργάζεται με την οικογένεια, το σχολείο ή το δικαστήριο θα μπορέσει να μιλήσει με εύληπτο τρόπο στον ανήλικο και να τροποποιήσει τις ανάγκες του. Πρόληψη και έλεγχος επισταμένος θα πρέπει να πραγματοποιηθεί για τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή/και Υπερκινητικότητα γιατί η παραβατικότητα είναι απότοκο τής ΔΕΠ-Υ στις περισσότερες περιπτώσεις.
Στο video που ακολουθεί θα ακούστε όλο το διάλογο:

Share this...