Σφουγγάτο…..Λέσβου
[:el]Στη Λέσβο, το σφουγγάτο είναι μια από τις πιο κοινές παραδοσιακές συνταγές. Στην υπόλοιπη Ελλάδα παρασκευάζεται με παραλλαγές.
Το λαδοτύρι είναι το σημαντικότερο υλικό. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε κασέρι.
Υλικά συνταγής
1,5 φλυτζάνι λαδοτύρι Μυτιλήνης
2 φλυτζάνια τυρί φέτα
8 αυγά
4 κολοκύθια
8 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 πατάτα μικρή
1 φλυτζάνι άνιθο ψιλοκομμένο
1/2 φλυτζάνι μαίντανό ψιλοκομμένο
1 φλυτζάνι δυόσμο ψιλοκομμένο
λίγη τριμμένη φρυγανιά
αλάτι
πιπέρι
1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Καταρχήν, πλένουμε τα κολοκυθάκια και τα τρίβουμε στον τρίφτη μας. Ρίχνουμε αλάτι, ανακατεύουμε. Τα βάζουμε σε σουρωτήρι για στραγγίξουν για 20 λεπτά.
Καθαρίζουμε την πατάτα και την τρίβουμε κι αυτήν στον τρίφτη.
Σε ένα τηγάνι, τσιγαρίζουμε το κολοκύθι μέχρι να μαραθεί.
Στο ίδιο τηγάνι, τσιγαρίζουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το ξερό κρεμμύδι, και έπειτα προσθέτουμε το κολοκύθι και την πατάτα.
Ανακατεύουμε όλα τα παραπάνω λαχανικά.
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά μέχρι να ασπρίσουν και τα προσθέτουμε σε ένα μεγάλο μπωλ με το μείγμα.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον άνιθο, το μαϊντανό, το δυόσμο, τη φέτα και το λαδοτύρι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά, μέχρι να δούμε ότι το μείγμα μας γίνεται ομοιόμορφα.
Τέλος, λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψάκι και πασπαλίζουμε με λίγη φρυγανιά. Έπειτα, ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί και προσέχουμε να στρωθεί ομοιόμορφα παντού. Εάν χρειάζεται, προσθέτουμε φρυγανιά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βάζουμε να ψηθεί το σφουγγάτο για 45-50 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
Το σφουγγάτο είναι έτοιμο. Μας χορταίνει, μας ευχαριστεί, μας ενδυναμώνει χωρίς παρενέργειες στο παιδί με Διάσπαση Προσοχής.
Για στόλισμα, καρφώνουμε 5-6 κλαράκια μαϊντανού πάνω στην επιφάνειά του…
Καλή μας όρεξη![:]