Τόνος με πατάτες φούρνου, μουστάρδα και μέλι
Υλικά:
• 1.200 γρ. φρέσκος τόνος σε φέτες
• 1.500 γρ. πατάτες
• 2 κουτ. σούπας φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο ή 1 κουτ. σούπας δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο
• 1 δαφνόφυλλο
• 2 κουτ. σούπας μουστάρδα ανακατεμένη με μέλι
• 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
• 100 ml ελαιόλαδο + 2 κουτ. σούπας επιπλέον για το σοτάρισμα του ψαριού
• αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Ο γονιός σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνει τις 2 κουτ. σούπας λάδι, σε δυνατή φωτιά και σοτάρει το ψάρι (σε δόσεις, αν δεν χωράνε όλες οι φέτες στο τηγάνι) για περίπου 1 – 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει. Το βάζει σε ένα σκεύος, το καθαρίζει από τα λιγοστά κόκαλα.
Καθαρίζει τις πατάτες και τις κόβει κυδωνάτες.
Προθερμαίνει το φούρνο στους 170° C.
Το παιδί αλείφει το ψάρι με τη μισή ποσότητα από τη μουστάρδα με μέλι.
Σε ένα ταψί βάζει τις πατάτες, τη δάφνη, το δεντρολίβανο, την υπόλοιπη μουστάρδα με μέλι, το λεμόνι, το ελαιόλαδο, 100 ml νερό, αλατοπιπερώνει και ανακατεύει καλά.
Ψήνεται το φαγητό για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν οι πατάτες.
Ο γονιός αποσύρει το ταψί από το φούρνο, απλώνει το ψάρι, το αλατοπιπερώνει και συνεχίζεται το ψήσιμο για περίπου άλλα 15 λεπτά, μέχρι να ψηθεί και το ψάρι και να αναμειχθούν τα αρώματα.