Ποια Παιχνίδια παίζει το παιδί – “σβούρα”
Ένα παιδί με υπερκινητικότητα σφύζει από ζωντάνια και ενεργητικότητα! Η έκφραση “κινείται σαν τη σβούρα” είναι συνήθης στους γονείς των συγκεκριμένων παιδιών. Οι δραστηριότητες αισθητηριακής ολοκλήρωσης βοηθούν τα υπερκινητικά παιδιά με τους εξής τρόπους:
- Μέσω των δραστηριοτήτων αυτών τα υπερκινητικά παιδιά δέχονται τα ερεθίσματα που χρειάζονται. Κάποια παιδιά, για παράδειγμα, έχουν μεγάλη ανάγκη για αιθουσαία ή απτικά ερεθίσματα, τα οποία και αναζητούν στο χώρο με τις κινήσεις τους.
- Μέσα από τις συγκεκριμένες δραστηριότητες ένα υπερκινητικό παιδί μπορεί και διοχετεύει την ενέργειά του με αποτέλεσμα στη συνέχεια να του είναι πιο εύκολο να συγκεντρωθεί.
- Επίσης, συμβάλλουν στην οργάνωση του εγκεφάλου. Ρυθμίζοντας για παράδειγμα το αιθουσαίο σύστημα, το οποίο είναι υπεύθυνο για την ισορροπία και την αντίληψη του χώρου ή το ιδιοδεκτικό σύστημα που μας πληροφορεί για τη θέση των μελών στο χώρο το παιδί οργανώνεται πολύ καλύτερα.
Στη συνέχεια, προτείνονται μερικές δραστηριότητες Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης που μπορούν να εφαρμοστούν σε παιδιά με υπερκινητικότητα:
- Τραμπολίνο
- Κάντε σφιχτές αγκαλιές
- Περπατήστε με τα χέρια
- Κάντε push-ups στον τοίχο
- Φορέστε ένα σακίδιο με βάρος
- Καθίστε σε μια μπάλα pilates για να κάνετε δραστηριότητες στο τραπέζι
- Κάντε κούνια
- Πιείτε χυμούς με καλαμάκι
- Επιλέξτε τραγανές τροφές
- Πηδηματάκια στο κρεβάτι ή στον καναπέ
- Παίξτε παιχνίδια κρυμμένου θησαυρού με τα αντικείμενα που θα κρύψετε μέσα σε φακές
- Γεμίστε ένα φορτηγάκι με χαλίκια ενυδρείου και παίξτε με αυτό (κρυμμένος θησαυρός, μεταφορά των χαλικιών κλπ)
- Παιδική χαρά (τραμπάλες, τσουλήθρες κλπ)
- Παίξτε ρόλους ζώων: το παιδί με έντονη κινητικότητα, θα γίνει «τίγρης».
Τα παραπάνω σαφώς δεν αντικαθιστούν το θεραπευτικό προγραμμα του εργοθεραπευτή και εφόσον τα συμπτώματα παραμένουν καλό είναι να συμβουλευτούν ειδικό.
Θάλεια Κουτλή