Πόσο επηρεάζει η Διατροφή τη ΔΕΠΥ
Πόσο επηρεάζει η Διατροφή τη ΔΕΠΥ
Το πρόγραμμα υγιεινής διατροφής για τη ΔΕΠΥ είναι λογικό να αποδειχθεί ότι βοηθάει, παρόλο που υπάρχει μόνο μία σχετική εργασία [93,94,95,96,97,98,99].
Άλλες φορές προτιμάται ο περιορισμός στην ποικιλία κάποιων τροφών. Άλλες φορές περιορίζεται η ποσότητα κάποιας τροφής στο συνολικό γεύμα. Γενικά, όλες αυτές οι δίαιτες, ελαχιστοποιούν την επαφή του συγκεκριμένου οργανισμού με ΔΕΠΥ με συγκεκριμένη ουσία. Μετά, εισάγεται ξανά το φαγητό αυτό, στην ποσότητα που είναι αποδεκτή επιστημονικά, και ελέγχεται το αποτέλεσμα [100].
Η έρευνα TRACE, στην Ολλανδία, και η έρευνα INCA, δούλεψαν με παιδιά με ΔΕΠΥ που τα απομάκρυναν από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, με αποτέλεσμα την μείωση των συμπτωμάτων ΔΕΠΥ κατά 40%. Αυτές οι έρευνες έδειξαν ότι ο αυστηρός ποιοτικός έλεγχος στη διατροφή είναι πολύτιμος και απαιτεί λεπτομερή περιγραφή στη χρήση των προιόντων.
Τα ευρήματα των μελετών παρατήρησης τονίζουν τον πιθανό ρόλο των διατροφικών προτύπων στη ΔΕΠΥ. Ωστόσο, αυτοί οι σχεδιασμοί της μελέτης δεν είναι ακόμη σε θέση να καθορίσουν μια αιτιώδη σχέση μεταξύ της διατροφής και της ΔΕΠΥ. Επιπλέον, οι συσχετίσεις μεταξύ της τήρησης υγιεινής διατροφής και του χαμηλού επιπολασμού της ΔΕΠ-Υ δεν υποδηλώνουν απαραίτητα ότι τα υγιεινά τρόφιμα που καταναλώνονται κατά την παιδική ηλικία έχουν προστατευτική δράση.
Οι συσχετίσεις μεταξύ διατροφικών συνηθειών και κινδύνου ΔΕΠΥ μπορεί να προκαλούνται από άλλους παράγοντες που δεν έχουν καταγραφεί. Παράγοντες του τρόπου ζωής (π.χ. σωματική δραστηριότητα, χρόνος οθόνης και ύπνος) επηρεάζουν τα διατροφικά πρότυπα και μπορεί να είναι σημαντικοί παράγοντες στη συμπτωματολογία της ΔΕΠΥ . Ακόμη και όταν έγινε στατιστική προσαρμογή για πιθανές μεταβλητές, η υπολειπόμενη συσχέτιση ήταν ακόμα αναπόφευκτη.
Επιπλέον, τα κοινά χρησιμοποιούμενα ερωτηματολόγια συχνότητας τροφίμων είναι γνωστό ότι περιέχουν κάποιο βαθμό σφάλματος μέτρησης. Σε πολλές από τις μελέτες που περιλαμβάνονται σε αυτήν την ανασκόπηση, τα διατροφικά πρότυπα που προέρχονται από την ανάλυση των κύριων συστατικών εξηγούν λιγότερο από το 50% της συνολικής διακύμανσης, υποδηλώνοντας την επίδραση άλλων προτύπων και παραγόντων.
Ενώ ορισμένες μελέτες ανέφεραν ότι τα συμπληρώματα διατροφής έχουν ευεργετικά αποτελέσματα, παρατηρήθηκαν σοβαροί μεθοδολογικοί περιορισμοί, όπως εξαιρετικά σύντομες περίοδοι παρέμβασης, καθώς και έλλειψη εικονικού φαρμάκου και προοπτικής παρακολούθησης των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων του συμπληρώματος. Όλο και περισσότερα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η διαχείριση της ΔΕΠΥ με διαιτητικές παρεμβάσεις μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για συγκεκριμένες υποομάδες παιδιών και εφήβων, αλλά χρειάζονται ακόμη περισσότερες μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις αυτών των διατροφικών παρεμβάσεων στη ΔΕΠΥ.
Από κλινική άποψη, οι δίαιτες περιορισμού και εξάλειψης μπορεί να οδηγήσουν σε διατροφικές ελλείψεις και, κατά συνέπεια, κακή ανάπτυξη σε παιδιά με ΔΕΠΥ, επομένως η διατροφική κατάσταση αυτών των παιδιών πρέπει να παρακολουθείται αυστηρά και αυτές οι δίαιτες πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή, λόγω του υψηλού κινδύνου πρόκλησης διατροφικών ελλείψεων.
Στη ΔΕΠΥ, τα διατροφικά πρότυπα φαίνεται να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον κίνδυνο επιδείνωσης συμπτωμάτων της νόσου, με τα ανθυγιεινά πρότυπα να συνδέονται πιο θετικά με αυτήν την παθολογία και τα πρότυπα υγιεινής διατροφής να συνδέονται αντιστρόφως με τη ΔΕΠΥ. Τα επίπεδα θρεπτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη D, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και τα Ως έχουν επίσης συσχετιστεί με την επιδείνωση και την εξέλιξη της ΔΕΠΥ. Ως εκ τούτου, η διατροφή έχει αναδειχθεί ως θεραπευτική επιλογή για τη ΔΕΠΥ. Παρόλα αυτά, απαιτούνται πιο ισχυρά επιστημονικά στοιχεία για να εφαρμοστούν αυτές οι διατροφικές παρεμβάσεις ως μέρος της θεραπείας της ΔΕΠΥ.
Πηγή: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9608000/