Απαντάμε στις ερωτήσεις σας
Τα ευχαριστήρια γράμματα για την ιστοσελίδα μας και τα γράμματα με απορίες για το παιδί με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή/και Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ) που δεχόμαστε καθημερινά είναι αμέτρητα. Η info@i-paidi.gr τα δέχεται, μετά προωθούνται στον συνεργαζόμενο επιστήμονα, ώστε η απάντηση να είναι σωστή και τελικά στέλνετε την απάντηση στον ερωτώντα. Ας θυμόμαστε ότι δεν γνωρίζομε την αιτία που την προκαλεί –ξέρουμε ότι χημική, δρα δε, στα εγκεφαλικά κύτταρα.
Ενδεικτικά, οργάνωσα κάποιες από τις απορίες – ίσως λειτουργήσουν ως κίνητρο για εσάς που ακόμη δεν τολμάτε να μας ρωτήστε την απορία σας.
1-Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ χρειάζονται περισσότερο φάρμακα, πειθαρχία ή ενίσχυση της θέλησης;
Όταν προσδιορίσουμε ακριβώς το στόχο, θέσουμε τα όρια, και ακολουθούμε ένα σταθερό, συγκεκριμένο καθημερινό πρόγραμμα, τότε μόνο ο Εξειδικευμένος στη ΔΕΠ-Υ επιστήμονας θα μπορέσει να διαχειριστεί τη διαταραχή, με στρατηγικές συμπεριφοράς.
2-Όλα τα παιδιά με Διάσπαση Προσοχής είναι Υπερκινητικά
Όχι, μόνο μερικά. Υπάρχουν τα παρορμητικά, υπερκινητικά, απρόσεκτα παιδιά και ο συνδυασμός τους.
3-Ποιο φύλο διαγνώνεται περισσότερο με ΔΕΠ-Υ?
1-κορίτσι στα 3-αγόρια αναλογεί. Τα κορίτσι συνήθως είναι παρορμητικά ενή τα αγόρια υπερκινητικά και απρόσεκτα.
4-Όλα τα παιδιά που θυμώνουν έχουν ΔΕΠ-Υ?
Όχι βέβαια!!! Τα συμπτώματα πρέπει να συμβαίνουν συνεχώς τουλάχιστον 6 μήνες, σε διαφορετικές δραστηριότητες της ζωής του παιδιού και να είναι τουλάχιστον 6.
5-Ποιο είναι το ποσοστό των παιδιών με ΔΕΠ-Υ
Με έρευνα του Μαρτίου 2016, στο Harvard, 6-9% των παιδιών γεννιούνται με τη διαταραχή αυτή ενώ έως 55% συμβαίνει ως δευτερεύουσα συνέπεια άλλης αιτίας… π.χ. αδερφικής ζήλιας.
6-Ποια είναι η μικρότερη ηλικία διάγνωσης της ΔΕΠ-Υ
Διάγνωση μπορεί σήμερα να γίνει από τα 4 χρόνια του παιδιού. Η έγκαιρη διάγνωση και η διαχείρηση που θα ακολουθήσει εξασφαλίζουν λιγότερες δυσκολίες και μεγαλύτερη επιτυχία στο σχολείο και στις παρέες του.
7-Συγχρόνως με τη ΔΕΠ-Υ το παιδί παρουσιάζει Κατάθλιψη, Άγχος, Μαθησιακές Δυσκολίες;
Ναι ή μπορεί και δυσκολίες συμπεριφοράς και συναισθηματική ανωριμότητα
8- Σε ποια ηλικία τα παιδιά ξεπερνάνε τη διαταραχή αυτή: στα 12, 17 ή 25;
Συνήθως ποτέ – μόνο εάν μάθουν στρατηγικές συμπεριφοράς με τιν Ειδικό, τότε μειώνονται. Εξαλείφονται τα συμπτώματα με την έγκαιρη παρέμβαση.
9- Η διαχείριση της ΔΕΠ-Υ χρειάζεται φάρμακα, συμβουλευτική συμπεριφοράς ή γονεϊκή συμβουλευτική;
Ο Εξειδικευμένος επιστήμονας μπορεί να εκπαιδεύσει το παιδί σε στρατηγικές. Συγχρόνως, χρειάζεται η ενημέρωση των γονιών ώστε να «δουλεύουν» συνέχεια, με βραβεία και συνέπειες, την ίδια συμπεριφορά. Μόνο έτσι, παράλληλα, θα υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
10- Πώς το παιδί με ΔΕΠ-Υ μπορεί και παρακολουθεί πολύ ώρα ένα παιχνίδι στον υπολογιστή;
Τα pixels του υπολογιστή τραβάνε την προσοχή του παιδιού όταν βρίσκεται μπροστά στον υπολογιστή. Μετά το παιδί έχει αυξημένη υπεςρκινητικότητα και Διάσπαση Προσοχής.
11- Το σχολείο και οι δάσκαλοι μπορούν να διαγνώσουν τη ΔΕΠ-Υ;
Οι δάσκαλοι δεν έχουν την εξειδικευμένη εκπαίδευση ώστε να μπορούν να τη διαγνώσουν. Με την πείρα τους καταλαβαίνουν μόνο μερικές ενδείξεις.
12- Ποιο είδος διατροφής ενδείκνυται για τη ΔΕΠ-Υ?
Ούτε συμπληρώματα διατροφής, ούτε μόνο η ζάχαρη ούτε μόνο τα συντηρητικά επηρεάζουν. Ζήτω η Μεσογειακή κουζίνα!!! Στη Μεσογειακή κουζίνα χρησιμοποιούνται υγιεινά υλικά, ποικιλία τροφών και το εξαιρετικό ελαιόλαδο!