i-paidiΔΕΠ-ΥΔιαχείρισηΚεντρικήΣυμβουλέςΣυμπεριφορά

4 ουσιαστικοί κανόνες για τα μικρά δεπάκια

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή και Υπερκινητικότητα, ΔΕΠ-Υ, χρειάζεται πολύ λεπτή διαχείριση από όλο το περιβάλλον που συναναστρέφεται τα παιδιά. Για να οριοθετήσουμε την συμπεριφορά των παιδιών και να διαχειριστούμε τα συμπτώματά τους οφείλουμε να θέτουμε κάποιους κανόνες.

Προσοχή όμως! Δεν είναι αποδοτικοί και χρήσιμοι για τα δεπάκια, όλοι οι κανόνες ούτε οι κλασικές μέθοδοι εκπαίδευσης που γνωρίζουμε: απαιτούνται μεγάλη επιμονή, εναλλακτικοί τρόποι, ευφάνταστη προσπάθεια και ενισχυμένη αυτοπεποίθηση! Αναλυτικά, ας ξεκινήσουμε:

  • Η αυστηρότητα, η ένταση της φωνής και η σωματική τιμωρία είναι κάποιες από τις πράξεις που απαγορεύονται στην εκπαίδευση ή διαχείριση όλων των παιδιών – πόσο μάλλον με τα δεπάκια. Τα παιδιά με την συγκεκριμένη διαταραχή ταλαιπωρούνται από τα συμπτώματά τους. Με την πάροδο του χρόνου και τις συνεχείς αποτυχίες απογοητεύονται και χάνουν την αυτοπεποίθησή τους. Όταν βάζουμε τις φωνές και είμαστε αυστηροί παραπάνω από όσο μπορούν να αντέξουν, τα ωθούμε περισσότερο προς την αποτυχία. Ήπιοι τόνοι συζήτησης, ενσυναίσθηση και επανάληψη όσων χρειάζονται τα παιδιά είναι τα βασικά υλικά της επιτυχίας.
  • Δημιουργούμε ένα καθημερινό πρόγραμμα που οφείλουμε να ακολουθούμε και εμείς σαν γονείς αλλά και τα ίδια τα παιδιά. Το δομημένο περιβάλλον βοηθά τα δεπάκια να συγκεντρώσουν την σκέψη τους και να περιορίσουν την παρορμητικότητα της στιγμής που τα διακατέχει. Όταν ξεφεύγουν από το πρόγραμμα δεν επιπλήττουμε, αλλά σταθερά τονίζουμε το κάθε τι που είναι προγραμματισμένο.
  • Όταν αποφεύγει το παιδί να διαβάσει προσπαθούμε χωρίς αυστηρότητα να το συντονίσουμε. Βάζουμε σε προτεραιότητα τις σχολικές υποχρεώσεις. Οι πιο δύσκολες καλό θα ήταν να παίρνουν πρώτες σειρά. Χωρίζουμε το υλικό σε μικρότερες ενότητες. Προσπαθούμε να κάνουμε πολλά μικρά διαλείμματα για να ξεκουράζεται το παιδί και να συγκεντρώνεται πιο εύκολα. Δεν απελπιζόμαστε αν δυσκολεύεται. Σιγά σιγά δίνουμε χώρο και χρόνο, τονίζοντας ότι είναι η ώρα του διαβάσματος.
  • Προσέχουμε τη διατροφή και τον ύπνο. Προσοχή στις απαγορευμένες τροφές. Προσοχή και στην αστάθεια του ύπνου αλλά και του προγράμματος των γευμάτων.

Τους παραπάνω και άλλους διάφορους παράγοντες της καθημερινότητας, όπως τηλεόραση, υπολογιστής, οικογενειακές δραστηριότητες και πολλά άλλα οφείλουν να συντονιστούν και να οργανωθούν ανάλογα.

Ευτυχώς, μπορείτε να διαπαιδαγωγήστε το παιδί σας. Κάθε γονιός που έχει μία απορία, τηλεφωνεί ή στέλνει mail στο πιστοποιημένο Δίκτυο του i-paidi, στο 2106778528 και στο info@i-paidi.gr ! Ανάλογα με το θέμα, μιλάει με διαφορετικό επιστήμονα-συνεργάτη, δωρεάν.

Μην διστάστε να επικοινωνήστε!!!

Share this...