Ανήσυχο παιδί στον Παιδικό Σταθμό
Πολλά παιδιά στον Παιδικό Σταθμό και λιγότερο στο Νηπιαγωγείο είναι ακόμα ανήσυχα. Αν το δικό σας παιδί είναι σβούρα ή είναι πολύ ενεργητικό, είναι παράλογο να περιμένει κανείς να καθίσει σε όλη την ώρα της κουβεντούλας στην τάξη, ή σε μια ταινία μεγάλου μήκους, ή σε ένα πολύωρο γεύμα.
Σε αυτή την ηλικία, μπορείτε να υπολογίζετε σε περίπου πέντε με δεκαπέντε λεπτά συνεχούς, υψηλής ποιότητας προσοχή, όπως παίζει με ένα παιχνίδι μετά, σίγουρα θέλει να κάνει ένα διάλειμμα ή να κάνει κάτι άλλο. Έτσι, εσύ ο γονιός οφείλεις να βρεις ασφαλή, κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού καταστήματα που μπορούν να έχουν εναλλακτικές προτάσεις δραστηριότητας δηλαδή μπορεί το παιδί να φάει, να πιει, να παίξει ένα δημιουργικό παιχνίδι ή να παίξει στον κήπο, με ενέργεια.
Πάρτε το παιδί σας έξω έτσι μπορεί να τρέχει, να πηδήσει, να αναρριχηθεί, να περπατήσει μαζί σας. Αν είστε κλεισμένοι στο σπίτι, δοκιμάστε το χορό, το ζύμωμα, το παιχνίδι με τα εργαλεία ή τα άλματα. Αν καταλάβετε ότι αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι μια κατευναστική δραστηριότητα, δοκιμάστε την ανάγνωση, το παιχνίδι με νερό, το άκουσμα μουσικής, ή κάποια άλλη χαλαρωτική λύση. Και μην ανησυχείτε, αυτή η περίσσεια ενέργεια είναι πιθανό να υποχωρήσει σύντομα.
Λιγότερο από τα μισά παιδιά που παρουσιάζουν Υπερκινητικότητα κατά την προσχολική τους ηλικία σταματάνε να έχουν αυτή τη δυσκολία όταν αρχίσουν το Δημοτικό σχολείο. Τα υπόλοιπα στην ηλικία των 7, αρχίζουν να δείχνουν τα πρώτα σημάδια της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ). Η ΔΕΠ-Υ είναι πιο συχνή στα αγόρια από τα κορίτσια. Σας προτείνουμε, λοιπόν, να μιλήσετε με το δάσκαλο του παιδιού σας για να δείτε αν αυτός ή αυτή συμμερίζεται τις παρατηρήσεις σας σχετικά με τη συμπεριφορά του παιδιού σας με τη δυσκολία στη διατήρηση της προσοχής ή στην ακολουθία εντολών, η φλυαρία, η απογοήτευση, το άγχος και η επιθετικότητα. Για παράδειγμα, πόσες φορές η παιδαγωγός έχει πει στο παιδί σας τις ημέρες της εβδομάδας, αλλά εκείνο αδυνατεί να το θυμηθεί;
Εάν συνεχίζουν οι δυσκολίες, μιλήστε με κάποιον ειδικό. Όσο πιο έγκαιρα αρχίσει η διαχείριση της ΔΕΠ-Υ τόσο πιο εύκολα θα λιγοστεύουν οι δυσκολίες του παιδιού. Οι επαγγελματίες θα δώσουν συμβουλές στην παιδαγωγό και εσείς θα μάθετε πώς να χειρίζεστε το παιδί στο σπίτι. Ο επαγγελματίας βοηθά στη μείωση των δυσκολιών του παιδιού λόγω ΔΕΠ-Υ, άρα στην διευκόλυνση της ζωής του και στην καλύτερη προβολή των ικανοτήτων του παιδιού.