Δελτίο Τύπου: Kοντά στα παιδιά με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής σε όλη την Ελλάδα η ΚΕΔΕ με Ενημέρωση Γονέων, Εκπαιδευτικών και Αθλητών
Γιώργος Πατούλης: «Δέσμευσή μας να επιστρέψει το χαμόγελο στα παιδιά με ΔΕΠ-Υ και τις οικογένειες τους και να σώσουμε το ταλέντο και την χαρισματικότητά τους. Ο Αθλητισμός και το παιχνίδι αποδεικνύονται σωτήρια στην διάπλασή τους .»
Υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ πραγματοποιήθηκε σε πόλεις του Δήμου Λέσβου η εκδήλωση για την συμβολή του αθλητισμού και του παραδοσιακού παιχνιδιού στην ανάπτυξη των παιδιών με Διαταραχή Ελλειμματικής προσοχής, ο αριθμός των οποίων φαίνεται να διευρύνεται διαρκώς στην Ελλάδα και διεθνώς. Όσο η επιστημονική έρευνα φωτίζει την άγνωστη μέχρι πρότινος διαταραχή, που αποδεικνύεται όμως πολύ κοινή, ξετυλίγει τα τεράστια κενά στην μέχρι σήμερα ιατροφαρμακευτική αντιμετώπιση, με την χορήγηση βαριάς θεραπείας που κατέληξε να φυλακίζει την πρόοδο των παιδιών αυτών, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι χαρισματικά και με υψηλό δείκτη νοημοσύνης.
Η ΚΕΔΕ δεσμεύτηκε να σταθεί δίπλα στους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, και στα ίδια τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ ενημερώνοντας για την συμβολή του Αθλητισμού στην αντιμετώπιση της Διαταραχής Διάσπασης της Προσοχής, με την συμμετοχή ειδικευμένων επιστημόνων και προπονητών άθλησης, οι οποίοι μεταφέρουν βιωματικά τις εμπειρίες τους κατά την πραγματοποίηση ημερίδων στους Δήμους της Χώρας.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης απέστειλε μήνυμα ενεργούς συμπαράστασης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος για την υγιή διάπλαση και την ανάδειξη της ιδιαιτερότητας και χαρισματικότητας των παιδιών αυτών:
«Στις σημερινές πόλεις με τους ασφυκτικούς ρυθμούς και τα κοινωνικά προβλήματα που η Ελλάδα αντιμετωπίζει, το ταλέντο και το χαμόγελο των παιδιών με ΔΕΠ-Υ στραγγαλίζεται από την άγνοια που σκεπάζει την διαδραστικότητα μεταξύ παιδιών – γονέων- γιατρών και δασκάλων, αφού η επιστημονική έρευνα μόλις τώρα αναδεικνύει τους υγιέστερους και φιλικότερους τρόπους που συμβάλουν στην ανάπτυξη τους.
Δέσμευση της ΚΕΔΕ είναι να συμβάλει στη συστηματική ενημέρωση από άκρη σε άκρη της χώρας, και να συνδράμει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση του φαινομένου των παιδιών με ΔΕΠ-Υ από πλευράς της Ελληνικής επιστημονικής κοινότητας.
Εκπαίδευση χρειαζόμαστε όλοι για να εντοπίσουμε ακόμη και τους ενήλικες με ΔΕΠ-Υ που είναι ανάμεσα μας, συνειδητοποιώντας όμως ότι δεν πρόκειται για προβληματικότητα, αλλά για χαρισματικότητα, και να θυμηθούμε τα χρυσά οφέλη του αθλητισμού και του παιδικού παιχνιδιού στις αλάνες.»
Οι ενημερωτικές εκδηλώσεις στις πόλεις της Λέσβου, την Καλλονή και το Πλωμάρι, διοργανώθηκαν από την Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου κ. Καλογήρου και την φιλοξενία του Αντιδημάρχου κ. Μανώλη Αρμενάκα, ενώ την εκδήλωση εκπόνησε ο Επιστημονικός φορέας i–paidi με επικεφαλής την ψυχοπαιδαγωγό κ. Μαριάννα Λαγουμίδη και την Υπεύθυνη Εθελοντισμού κ Νέας Γενιάς του Δήμου Αμαρουσίου κ. Χριστίνα Γαλανοπούλου, με μέγιστη ανταπόκριση και θερμό ενδιαφέρον από τους κατοίκους του νησιού.
Στην εκδήλωση συμμετείχε και η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια του Πόλο Μάνια Μπίκωφ, πού από την πλευρά της, όπως και η επιστημονική σύμβουλος του i-paidi κ. Γαλανοπούλου, πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής με Προπονητική εμπειρία στα παιδιά με ΔΕΠ-Υ, καθοδήγησαν τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς μέσα από την προσωπική τους εμπειρία για τους τρόπους που ο αθλητισμός και η ενδεδειγμένη επικοινωνιακή διαχείριση συμβάλλουν στην συγκέντρωση της προσοχής και τον περιορισμό της υπερκινητικότητας των παιδιών με ελλειμματική προσοχή.
Ο καθηγητής κ. Χαράλαμπος Πετρέλλης ανέπτυξε στις ημερίδες την συμβολή των παραδοσιακών παιχνιδιών στην διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών, των «παιχνιδιών της αλάνας», πολλά από τα οποία διατηρούνται μέχρι σήμερα στην χώρα μας και στο εξωτερικό κρατώντας από την Ελληνική αρχαιότητα.
Η Πρόεδρος του ipaidi, ψυχοπαιδαγωγός με εξειδίκευση στα παιδιά με ΔΕΠ-Υ κ. Μαριάννα Λαγουμίδη δήλωσε: «Τα χαρισματικά παιδιά με ΔΕΠ-Υ στη Λέσβο αξίζουν να έχουν εύκολη εφηβική και ενήλικη ζωή, γι αυτό και οι ειδικοί εξήγησαν προς τους γονείς και τους δασκάλους στις ημερίδες το πώς η έγκαιρη παρέμβαση με ορθό αθλητισμό, διατροφή, συναισθηματική και γνωστική διαχείριση, οδηγεί στην μείωση έως και την εξαφάνιση των συμπτωμάτων.»
Χαιρετισμό απεύθυνε στις εκδηλώσεις και η Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου κ. Γόμου, ενώ οι εκπαιδευτικοί έλαβαν βεβαίωση ενημέρωσης από πιστοποιημένο φορέα.
πηγή: ΚΕΔΕ