Παραίτηση και ΔΕΠ-Υ
Γράφει η εθελόντρια Ελευθερία Δημητροπούλου
Επιστημονική επιμέλεια από τη Μαριάννα Λαγουμίδη,
Πρόεδρος i-paidi,
Ψυχοπαιδαγωγός, ΔΕΠ–Υ LONDON UNIVERSITY, ΕΚΠΑ
Πολλοί φίλοι και γονείς μας απευθύνονται με αίτημα «Πώς να διαχειριστώ την παραίτηση του παιδιού μου;». Βλέπουμε συχνά τα δημιουργικά μας δεπάκια να μην μπορούν να διαχειριστούν πολλές καταστάσεις στην καθημερινότητά τους λόγω της φύσης των συμπτωμάτων τους.
- Ένα παράδειγμα είναι το σχολείο. Τα παιδιά που διαγνώνονται με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή/και Υπερκινητικότητα ΔΕΠ-Υ, αδυνατούν να συγκεντρωθούν και να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της ηλικίας τους. Οι γονείς μιλούν τόσο για αδυναμία συγκέντρωσης στα πλαίσια της τάξης όσο και δυσκολία ανταπόκρισης στην εκμάθηση των γνώσεων.
- Τα παιδιά αυτά δυσκολεύονται, επίσης, στο να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν φιλίες. Συνήθως, αποτελούν τα «μαύρα πρόβατα» στις επαφές τους και δεν γίνονται αποδεκτοί από τους συνομηλίκους τους. Έτσι, επιλέγουν να συνεχίζουν να προκαλούν τα υπόλοιπα παιδιά, να εμφανίζουν επιθετικότητα και έλλειψη συνεργασίας και να παραιτούνται από την προσπάθεια συμφιλίωσης μαζί τους.
- Το ίδιο ισχύει και για τις σχέσεις με την οικογένειά τους, τις εξωσχολικές δραστηριότητες και κάθε τομέα της καθημερινής τους ζωής
Ως αποτέλεσμα αυτών των συμπεριφορών, παραιτούνται και αποποιούνται τις ευθύνες, αποσύρονται από το να δοκιμάζουν και να προσπαθούν και «βολεύονται» σε καταστάσεις που τους παρέχουν ασφάλεια, για παράδειγμα παρατούν το διάβασμα και μια βόλτα με φίλους για να καθίσουν με τις ώρες μπροστά από ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι.
Σαν γονείς και εκπαιδευτικοί οφείλουμε:
- Να βοηθήσουμε τα παιδιά να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης για αυτογνωσία των δυσκολιών και για γνώση της αιτίας της παρορμητικότητας.
- Παιχνίδι «Bowling με κορίνες» από το βιβλίο «Έλα να παίξουμε μαζί» 2020, 2η έκδοση, της Μαριαννας Λαγουμίδη, εκδ. ΓΡΗΓΟΡΗ.
- Να τα ενθαρρύνουμε να λαμβάνουν πρωτοβουλίες και να προσπαθούν. Ακόμα και μέσα από την «αποτυχία» τους, τονίζουμε ότι προκύπτουν σημαντικά μαθήματα ζωής.
- Είμαστε πάντα παρόντες στη ζωή τους. Ακούμε τις ανησυχίες και τους φόβους τους. Διαβεβαιώνουμε ότι δεν ευθύνονται για την φύση των συμπτωμάτων τους, και ότι αξίζουν και είναι σημαντικοί τόσο για εμάς όσο και για τους γύρω τους.
Για όποια συμπληρωματική βοήθεια χρειαστείτε, εσείς γονείς ή εκπαιδευτικοί, η επιστημονική ομάδα του i-paidi είναι πάντα δίπλα σας! Για περισσότερες πληροφορίες και υποστήριξη, καλέστε στο 2106778528, 6932611200 ή γράψτε στο info@i-paidi.gr.