Ο διευθυντής της σχολικής μονάδας σε τροχιά επαγγελματικοποίησης
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ
Λόγοι και τρόποι θέσμισης ενός νέου επαγγέλματος
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
H μελέτη αυτή, ευρισκόμενη σε απόλυτη ευθυγράμμιση με το ερευνητικό θέσφατο ότι οι ικανοί διευθυντές σχολικών μονάδων συντελούν αποφασιστικά στην επιτυχία των σχολικών μονάδων των οποίων ηγούνται, επιχειρεί να εντοπίσει, να εξετάσει, να περιγράψει και να ερμηνεύσει τις βασικές έννοιες του επαγγελματισμού τους, τις σύγχρονες τάσεις αλλά και τις διεθνείς πολιτικές που ακολουθούνται σε σχέση με τους σχολικούς ηγέτες. Το γεγονός ότι η σχολική ηγεσία προβάλλεται διεθνώς ως το πιο εξελιγμένο μοντέλο σχολικής διακυβέρνησης, ότι καθιερώνονται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου αντίστοιχοι θεσμοί επαγγελματισμού και ότι προοδεύει με ταχείς ρυθμούς η επαγγελματικοποίηση του διευθυντή σχολικής μονάδας επιβάλλει να δρομολογηθούν και στην ελληνική πραγματικότητα οι ανάλογες εξελίξεις. Ως εκ τούτου, η ανά χείρας μελέτη μέσα από τις απαντήσεις στα ερευνητικά της ερωτήματα αποσκοπεί να ενημερώσει και να πληροφορήσει τους εγχώριους φορείς χάραξης εκπαιδευτικής πολιτικής, τους μελετητές του πεδίου της Οργάνωσης και της Διοίκησης της Εκπαίδευσης αλλά και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη σχετικά με την επαγγελματικοποίηση και τον επαγγελματισμό που καλείται, βάσει των διεθνών τάσεων και προδιαγραφών, να διαθέτει ο επιτυχημένος διευθυντής σχολικής μονάδας. Αποσκοπεί δε να συμβάλει στην παραγωγή ανάλογων πολιτικών που θα αλλάζουν το status του επαγγέλματος του διευθυντή σχολικής μονάδας μέσα από την έμφαση στη δημιουργία εθνικών επαγγελματικών προδιαγραφών. Η μελέτη αυτή επιδιώκει επίσης, να αφυπνίσει τους Έλληνες διευθυντές, ώστε να κατανοήσουν τον θεμελιώδη ρόλο τους και να αρχίσουν πλέον να εμπεδώνουν την πεποίθηση ότι αποτελούν διακριτή επαγγελματική ομάδα που έχει ως αποστολή όχι απλώς την εύρυθμη αλλά και την αποτελεσματική λειτουργία των σχολικών τους μονάδων. Επιδιώκει τέλος, να προσανατολίσει τους Έλληνες ερευνητές του πεδίου της Οργάνωσης και της Διοίκησης της Εκπαίδευσης στην εκπόνηση μελετών σχετικών με ζητήματα σχολικής ηγεσίας, προκειμένου να συμπληρωθεί το πεδίο μέσα από την παραγωγή εγχώριας σχετικής γνώσης.
Για τα περιεχόμενα του βιβλίου, πατήστε εδώ
Ο Δημήτρης Καλογιάννης σπούδασε Κλασσική Φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει ολοκληρώσει πρωτεύσας δύο μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στο ίδιο Πανεπιστήμιο, το πρώτο με ειδίκευση στη Θεωρία και Πράξη της Διδασκαλίας και της Αξιολόγησης (Τμήμα ΦΠΨ) και το δεύτερο με ειδίκευση στη Συγκριτική Παιδαγωγική και σε ζητήματα ποιότητας στην Εκπαίδευση (Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης). Είναι διδάκτορας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο πεδίο της Οργάνωσης και της Διοίκησης της Εκπαίδευσης.
Δημοσιεύει επιστημονικά άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και έχει ανακοινώσει επιστημονικές του μελέτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται κυρίως σε ζητήματα επιλογής, επαγγελματικής ανάπτυξης και επιστημονικής ειδημοσύνης της σχολικής ηγεσίας.
Συμμετέχει ως μέλος σε επιστημονικές εταιρείες, ενώ έχει ιδρύσει σύλλογο με την επωνυμία: «Ένωση Πτυχιούχων Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ‘‘Θεωρία και Πράξη της Διδασκαλίας και της Αξιολόγησης’’».
Εργάζεται ως καθηγητής φιλόλογος στα Αρσάκεια – Τοσίτσεια Λύκεια, ενώ στο παρελθόν έχει διδάξει στη Σχολή Ικάρων (Τμήμα Ιπταμένων) το αντικείμενο «Λογοτεχνία και Φιλοσοφία».Απόκρυψη
* ISBN: 978-960-612-010-7
* Σελίδες: 309
* Εξώφυλλο: μαλακό εξώφυλλο
* Ημερομηνία έκδοσης: Ιαν. 2017
– Δείτε περισσότερα:
Links: