Χρησιμοποιήστε ανταμοιβές και χωρίστε την εργασία σε μικρότερα κομμάτια για να αποφύγετε την υπερφόρτωση και την ματαίωση. Οι γονείς μπορούν να «σπάσουν» τα καθήκοντα των παιδιών ή το διάβασμα σε μικρότερα, διαχειρίσιμα κομμάτια με στόχο τη διατήρηση του κινήτρου.
Καθιέρωση χώρου στο σπίτι «ήρεμης ζώνης». Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ είναι επιρρεπή κάποιες φορές σε εκρήξεις θυμού ή στιγμές έντασης. Όταν υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία στο σπίτι όπου τα παιδιά μπορούν να πάνε να ανασυνταχθούν όταν βρεθόυν σε ένταση μπορούν να αναλάβουν τα συναισθήματά τους και να αποφύγουν τις εντάσεις, πριν ξεφύγουν από τον έλεγχο. Μια ήρεμη ζώνη θα μπορούσε να είναι οπουδήποτε ήσυχα όπου το παιδί σας να πάρει βαθιές αναπνοές, να βιώσει πλήρως τα συναισθήματά του – είτε αρνητικά είτε θετικά – και να μάθει να αυτοθεραπεύεται όταν ο θυμός αρχίζει να «φουσκώνει».
Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ δυσκολεύονται να επικεντρώσουν την προσοχή τους άμεσα σε μια εργασία. Για να τα βοηθήσουμε να συγκεντρωθούν στο χώρο που είμαστε και να μείνουν εστιασμένα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνική της σκόπιμης προσοχής. Του ζητάμε δηλαδή να πάρει μια βαθιά ανάσα και στη συνέχεια να βρει ένα κόκκινο αντικείμενο μέσα στο δωμάτιο, στη συνέχεια ένα κίτρινο, ένα μπλε κτλ. Με αυτόν τον τρόπο εστιάζουμε την προσοχή του παιδιού και το επαναφέρουμε στο περιβάλλον.