Φωτογραφίζει το παιδί
Σήμερα, το κινητό της μαμάς ή το παλιό κινητό από το συρτάρι, γίνεται μέσο διασκέδασης για παιδί άνω των 3,5 ετών, γίνεται μέσο εξάσκησης της προσοχής και μέσο εκπαίδευσής του. Να θυμώμαστε ότι δεν έχουν συνηθίσει γονιός και παιδί, να βρίσκονται στο σπίτι μόνοι, όλες τις ώρες.
Ακόμη μια μέρα καραντίνα για τα παιδιά! Ακόμη μια μέρα δύσκολη για το Δεπάκι που μένει σπίτι λόγω κορωνοϊού ενώ έχει ανάγκη να κινηθεί και να τρέξει. Λοιπόν, σήμερα, όλη μέρα, μπορεί το παιδί να ασχοληθεί με τράβηγμα φωτογραφιών, με ελεύθερο θέμα ή συγκεκριμένο. Το βρίσκουμε λοιπόν στο βιβλίο Έλα να παίξουμε μαζί (2020) της Μαριάννας Λαγουμίδη, εκδ.ΓΡΗΓΟΡΗ, 2η έκδοση.
Στην αρχή, η μαμά, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, δείχνει στο παιδί το τρόπο που κρατάει το κινητό για να τραβήξει φωτό, τον τρόπο που κάνει ζουμ, τον τρόπο για όρθια ή οριζόντια φωτό, κ.α.. Μετά, φωτογραφίζει τρία πράγματα του δωματίου που έχουν και κόκκινο χρώμα. Τις δείχνει στο παιδί. Τέλος ζητάει από το παιδί να φωτογραφίσει κάτι άλλο, με κόκκινο χρώμα. Το βλέπουν μαζί. Έτσι συνεχίζουν τα υπόλοιπα 30 λεπτά παίζοντας κι οι δυο τους, κάνοντας τρία 2λεπτα διαλλείματα.
Μετά, η μαμά ίσως ασχοληθεί με κάτι δικό της, π.χ. νοικοκυριό. Πριν ξεκινήσει, βάζει στο παιδί στόχο: του ζητάει να φωτογραφίσει όποτε εκείνο θέλει, 5 (1,2,3,4,5) πράγματα που έχουν κάτι άσπρο πάνω τους και βρίσκονται γύρω τους. Κι έτσι το παιδί και νοιώθει ελεύθερο ότι εκείνο αποφασίζει το πότε, και νοιώθει αυτοπεποίθηση γιατί εκείνο αποφασιζει τι επιλέγει.
Ενδιάμεσα, μπορεί να φάει, να τραγουδήσουν, μπορεί να φτιάξει και ένα παζλ, αλλά θα πρέπει να ικανοποιήσει και το στόχο του -τη φωτογράφιση πραγμάτων με ίδιο χρώμα ή σχήμα ή ίδιο χαρακτηριστικό , π.χ. πόδια.
Το βραδάκι, γονείς και παιδί θα οργανώσουν τις φωτογραφιες της ημέρας.
Τα ωφέλη του παιχνιδιού αυτού είναι πολλαπλά -αισθησιοκινητικά και αύξησης της εστίασης προσοχής.