i-paidiΔιαχείρισηΚεντρικήΟικογένεια

Άγχος του γονιού με ΔΕΠ-Υ

Μόνο ο γονιός κάθε παιδιού είναι εκείνος που γνωρίζει πόσο δυνατή είναι η αγάπη ενός γονιού για το παιδί του. Πόσες σκέψεις περνούν από το μυαλό του και πόσες ανησυχίες! Πόσο πολύ θέλει το παιδί του να τα καταφέρει και να πετύχει : «Για να είναι ευτυχισμένο». Καθημερινά προσπαθεί για να το βοηθήσει. Πόσο φοβάται, πόσο πονάει, πόσο λαχταρά…

Όμως πότε αντιλαμβάνεται και πώς διαχειρίζεται τη μικρή ή μεγάλη δυσκολία του παιδιού; Κι αν το παιδί είναι το χαρισματικό παιδί, το 1:8 που γεννιούνται με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή και Υπερκινητικότητα, ΔΕΠ-Υ, τότε πώς αντιδρά; Δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, ούτε για τον ίδιο το γονέα. Η εικόνα ενός παιδιού να πηγαίνει δεξιά αριστερά, να κάνει άνω κάτω το δωμάτιό του, να αδυνατεί να παίξει και να συγκεντρωθεί, να μην ακολουθεί τις εντολές στην τάξη του, να αποτυγχάνει στα μαθήματα, να μην γίνεται αποδεχτός από τους φίλους του, δημιουργεί ένα δυσβάσταχτο συναίσθημα πόνου και ανησυχίας για τα παιδιά που έφεραν στον κόσμο.

Ποιος θα μπορούσε να κατηγορήσει αυτούς τους γονείς; Μήπως η συμπεριφορά του παιδιού είναι αποτέλεσμα λανθασμένης συμπεριφοράς του γονιού; Ποιος θα μπορούσε να πει σε αυτόν τον γονιό ότι δεν πρέπει να ανησυχεί; Γιατί και τι αποτυχίες θα ακολουθήσουν;

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ΔΕΠ-Υ παρουσιάζει και τεράστια ποσοστά συννοσηρότητας, συνεμφάνισης, δηλαδή, μιας επιπλέον διαταραχής. Η διαταραχή διαγωγής και η εναντιωματική διαταραχή καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις, με συνοδές συνέπειες. Η κατάθλιψη, οι διαταραχές άγχους και η χρήση ουσιών ακολουθούν σε συντριπτικά μεγάλα ποσοστά.

Το άγχος των γονέων, σίγουρα δικαιολογείται. Η ενημέρωση και καθοδήγηση των γονιών οριοθετεί το άγχος τους. Η ανησυχία και η απόγνωση που νιώθουν πολλές φορές διογκώνουν τόσο τις δικές τους αντιδράσεις όσο και των παιδιών. Είναι μονόδρομος για την κάθε οικογένεια που μεγαλώνει παιδί με ΔΕΠ-Υ. Ζητάει βοήθεια και περπατά στο μονοπάτι που χαράζει ο θεραπευτής της διαταραχής. Η υπευθυνότητα του γονιού προσδίδει καλό αποτέλεσμα ταχύτατα – αμέσως μετά το πρώτο 4μηνο!!!

 

Μπορείτε να ακούσετε τη δημοσίευση από τον παρακάτω σύνδεσμο ή να συνδεθείτε στο κανάλι μας στο ΥouΥube @i-paidigr

Share this...