i-paidiΚεντρική

Κλείσε πια το ρημάδι το κινητό!

Γράφει η Μαριάννα Λαγουμίδη,

Ψυχοπαιδαγωγός, ΔΕΠ-Υ, Πρόεδρος Επιστημονική Οικογένεια i-paidi

Ποιος γονιός δεν μαλώνει το παιδί του για τις αμέτρητες ώρες που ασχολείται με το smart phone, το tablet ή το pc; Πόσα εφηβάκια δεν παίζουν διαδραστικά παιχνίδια ή βλέπουν μουσικά videos μέχρι τα μεσάνυχτα; Αλλά και ποια πρόοδο θα έχει το παιδί αν δεν ασχολείται με το διαδίκτυο;

Μάθετε πώς μπορείτε να μπλοκάρετε αυτά τα applications! Μήπως χρειάζεται να ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ τη χρήση τους όταν έχουν σχολική και διαπροσωπική πρόοδο;Μήπως πρέπει να ενημερώσουμε τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ για τον ακόμη πιο περιορισμένο χρόνο που εκείνα μπορούν;

H PEG DAWSON, ED.D. δίνει 10 συμβουλές στους γονείς για να τα καταφέρουμε!

1- “Πρέπει να περιορίσουμε το χρόνο της οθόνης!”
“Πρέπει να περιορίσουμε τα βιντεοπαιχνίδια!” «Πρέπει να ελέγξουμε τη χρήση κινητού τηλεφώνου!» Εσείς οι γονεις των εφήβων, ίσως έχετε πει αυτά τα διατάγματα – ίσως αρκετές φορές την τελευταία εβδομάδα. Και καταλαβαίνουμε την απογοήτευσή σας όταν δεν καταφέρνετε κάποια αλλαγή.
2- Κάντε το παιδί να το κερδίσει
Τα κινητά τηλέφωνα, οι υπολογιστές και τα βιντεοπαιχνίδια θα πρέπει να είναι προνόμια που κερδίζονται μόνο αφού το παιδί σας καταβάλει προσπάθειες για να βελτιώσει τις δεξιότητες της εκτελεστικής λειτουργίας.
3- Δώστε διαφορετικές εντολές στις διαφορετικές ηλικίες
Ο κανόνας είναι ότι η υγεία του έφηβου εξασφαλίζεται με τη χρήση 1-ώρας την ημέρα μπροστά στην οθόνη ενώ τα παιδιά έως 3 ετών, προτείνουμε να την αποφεύγουν.
4- Δώστε πρωτεραιότητες
Τα παιδιά δεν πρέπει να ασχολούνται με άλλα πράγματα όταν γράφουν ένα μάθημα. Όσο νωρίτερα τελειώσουν τις υποχρεώσεις τους τόσο περισσότερη ώρα θα παίξουν με την οθόνη του κινητού ή του υπολογιστή.
5- Πάρτε βοήθεια από Blocking Applications
Αποσυνδέστε πλήρως το pc από τα δίκτυα, όση ώρα μελετά το παιδί, μέσω Freedom. Το Leechblock ειναι πρόγραμμα που αποκλείει από τη σύνδεση τα: Facebook, YouTube και Twitter.
6- Διαλείμματα
Κάθε 15 λεπτά μαθήματος, θα πρέπει να κάνει διάλειμμα 1 λεπτού με παιχνίδι -ίσως στο κινητό. Ο χρόνος λήγει μόλις χτυπήσει η υπενθύμιση.
Στα παιδιά μας τα Δεπάκια, τα διάλειμμα ξεκινά μετά την ενασχόληση 3 λεπτών με το παιχνίδι. Διαρκεί 1 λεπτό.
Εξελικτικά, αυξάνεται με σταθερότητα.
7- Ποινή: στέριση κινητού
Μην φοβάστε να στερήσετε το κινητό από το παιδί. Καλύτερο, εκπαιδευτικό αποτέλεσμα φέρνει η μικρότερη στέρηση π.χ. 4 ωρών, μετά από παιχνίδι 60 λεπτών.
8- Απαγόρευση κινητού στο κρεββάτι
Σε στιγμή ηρεμίας, καθόρισε την ώρα ύπνου του παιδιού. Απαγόρευσε στο υπνοδωμάτιο, την ύπαρξη υπολογιστη, τηλεόρασης, κινητού. 15 λεπτά πρό του ύπνου, θα πρέπει το παιδί να μην έχει καμία επαφή με οθόνη.
9- Βραβείο το κινητό
Ας καθορίστε πόση διάρκεια χρήσης του κινητού, αντιστοιχεί σε κάποια επιτυχία του παιδιού, σε κάποια δραστηριότητα του σχολείου.
10- Γονιέ, μείνε μακρυά από την οθόνη
Μαμά, μπαμπά, είστε το πρότυπο του παιδιού -δίνετε το παράδειγμα.
Κι αν το παιδί σας έχει ΔΕΠ-Υ, πιθανά να έχετε κι εσείς ΔΕΠ-Υ. Είστε λοιπόν «επικίνδυνο» παράδειγμα. Φροντίστε λοιπόν να διαχειριστείτε τον εαυτό σας αρχικά!

Share this...