Πότε παίρνει το παιδί Λάθος Διάγνωση ΔΕΠ-Υ;
Μήπως η ΔΕΠ-Υ, η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή/και Υπερκινητικότητα, είναι η αιτία για να βρίσκεται συνέχεια κάποιος μπροστά στην οθόνη και στα social media -Facebook, Instagram, Tweeter-; «H ξαδέρφη μου είπε ότι ο 10χρονος γιος μου είναι άρρωστος λόγω pc. Έχει ΔΕΠ-Υ. Όμως και ο μπαμπάς του «παίζει» με τα social τη μισή ημέρα. Μήπως ο υπολογιστής δημιουργεί τη ΔΕΠ-Υ ή αφού κάθεται τόσες ώρες στον υπολογιστή, σημαίνει ότι δεν έχει ΔΕΠ-Υ;»;
Έχουμε ακούσει ανθρώπους στα MME, να αναφέρονται στην κοινωνία μας ως «κοινωνία επιρρεπής στη ΔΕΠ-Υ λόγω της έκθεσής μας σε τόσα πολλά οπτικά ερεθίσματα», λέει ο Russell Barkley, PhD, κορυφαίος εμπειρογνώμονας ΔΕΠ-Υ και συγγραφέας του «Takeing Charge of Adult ADHD». «Ερεθίσματα από έντονη εκπαίδευση, συγχρόνως με επισκέψεις σε μουσεία, εκδρομές, ποικίλα χόμπυ, και εξωσχολικές δραστηριότητες είναι πολλά για το μυαλό και προκαλούν ΔΕΠ-Υ». Σημασία έχει ότι δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο που να λέει ότι αυτό είναι αλήθεια. Εάν έχετε ΔΕΠ-Υ, είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιείτε αυτά τα μέσα περισσότερο από άλλα άτομα, γιατί είστε έξυπνοι, δραστήριοι και αφομοιώνετε εύκολα.
Άλλοι επιστήμονες άρχισαν να κλωνίζονται όταν οι μελέτες έψαχναν τη συσχέτιση μεταξύ της ποσότητας των οπτικών μέσων που χρησιμοποιούν τα παιδιά και του εύρους προσοχής τους. Οι ερευνητές ερευνώντας τους συσχετισμούς απέδειξαν ότι τα μέσα ενημέρωσης προκαλούν το πρόβλημα της προσοχής συγχρόνως με ψευδές, υποκατάστατο κοινωνικοποίησης”, λέει. Αλλά οι μελέτες δεν το απέδειξαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Σε πρόσφατους New York Times, ο Perri Klass, MD, παιδίατρος, αμφισβήτησε επίσης τη δημοφιλή σκέψη ότι η τηλεόραση προκαλεί ΔΕΠ-Υ στα παιδιά. Το 2007, η Media Psychology journal, ήταν η πρώτη που το δημοσίευσε.
Υπάρχει άραγε απάντηση στην ιδέα: «Εάν έχεις ΔΕΠ-Υ θα ασχολείσαι περισσότερο με το Διαδίκτυο και τα οπτικά μέσα επειδή είναι ενθαρρυντικά». Η αλήθεια είναι ότι δίνουν ψευδή ικανοποίηση κοινωνικοποίησης, έχουν λιγότερες απαιτήσεις και ο παίκτης εξαπατάται εύκολα καθώς πιστεύει ότι ηγείται με τις εντολές που καθορίζει στο παιχνίδι.»
Η συνεχόμενη λήψη τηλεφωνημάτων, mails και μηνυμάτων από αρκετές πλατφόρμες προκαλούν ΔΕΠ-Υ. Αυτό είναι μισή αλήθεια! Η πληθώρα από πληροφορίες που λαμβάνει ο καθένας καθημερινά πρέπει να είναι οργανωμένες με χρόνο έναρξης και λήξης. Ας ελέγχετε τα mails στις 9.00, 13.00, 17.00 και 21.00, για 3 λεπτά.
Βέβαια, να ξέρετε ότι περίπου 90% από τους ενήλικες με ΔΕΠ-Υ παγκοσμίως δεν έχουν διαγνωστεί, μέχρι τώρα – αφού μόνο τα τελευταία χρόνια η επιστήμη ασχολείται με τη διαταραχή αυτή. Ας κάνετε λοιπόν ένα πρώτο ελεγχο μόνοι, βασισμένοι όχι στην εμμονή σας στο pc, στη δυσκολία να ξαναθυμηθείτε τους ήρωες της ταινίας ή στη μονοφαγία σας αλλά στην παρακάτω εμπειρική λίστα χαρακτηριστικών ενηλίκων, εφήβων και παιδιών με ΔΕΠ-Υ που στηρίζεται στο DSM-V. (2018) Εάν είναι αρκετά τα ΝΑΙ, τότε ας απευθυνθείτε άμεσα σε θεραπευτή.
1. Συχνά διακόπτεις τη σκέψη σου
2. Συχνά παίρνεις αποφάσεις παρόρμησης
3. Συχνά δυσκολεύεσαι να σταματήσεις συμπεριφορά ή δραστηριότητα όταν σου αρέσει
4. Συχνά αρχίζεις να κάνεις κάτι χωρίς να διαβάσεις τις οδηγίες ή τον τρόπο χρήσης
5. Συχνά σταματάς να πραγματοποιείς την υπόσχεσή σου
6. Συχνά δυσκολεύεσαι να ακολουθήσεις κανόνες με καθορισμένη συνέχεια
7. Συχνά δυσκολεύεσαι να ξεκουραστείς χωρίς φασαρία
8. Συνήθως οδηγείς πιο γρήγορα από τους άλλους.
9. Συνήθως δυδκολεύεσαι να οργανώσεις μια δραστηριότητα (ταξίδι, δουλειά).
10. Συνήθως δεν ενδιαφέρεσαι για τακτικό πρόγραμμα ημέρας.
Εάν έχεις αρκετά από τα παραπάνω χαρακτηριστικά, μπες στο www.i-paidi.gr , μελέτησε άρθρα του ή μίλησε με κάποιον συνεργάτη.