Σολωμός: πλούσια διατροφή σε Ω3
«O σολωμός, φρέσκος ή κατεψυγμένος, αποτελεί το ‘Α’ και το ‘Ω-3’ της διατροφής, καθώς είναι μια από τις καλύτερες πηγές των απαραίτητων για τον οργανισμό, ωμέγα-3 λιπαρών οξέων – σημαντικών δομικών μονάδων των κυτταρικών μεμβρανών – που δημιουργούν μια φυσική ασπίδα προστασίας στα νοσήματα φθοράς.» ενημερώνει ο διατροφολόγος Παναγιώτης Βαραγιάννης MSc.
Για το σολωμό
- 1 κομμάτι ενιαίο φρέσκο σολομό γύρω στο 1 κιλό με την πέτσα χωρίς κόκκαλα
- ξύσμα από λεμόνι και λάιμ
- 2 πρέζες ζάχαρη
- 2 κ.γ. ανθός αλατιού
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- λίγο φρέσκο θυμάρι
- ανάμεικτα πιπέρια χοντροσπασμένα στο γουδί
Σάλτσα κάπαρης
- 1/2 φλ. μαγιονέζα
- 2 κ.σ. πίκλες ψιλοκομμένες
- 1 κ.σ. λευκή κρέμα βαλσαμικό ξίδι
- 3 κ.σ. κάπαρη ψιλοκομμένη
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Κόβουμε το φιλέτο σε κομμάτια. Χαράζουμε την πλευρά της πέτσας σε χαρακιές βάθους 0.5 εκ. Αλείφουμε και το κάθε φιλέτο και το κυλάμε στο μείγμα.
- Έχουμε κάψει καλά σε δυνατή φωτιά αντικολλητικό τηγάνι. Ακουμπάμε το φιλέτο με την πέτσα προς τα κάτω και ψήνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να φαίνεται από το πλάι ότι αλλάζει χρώμα κατά τα 3/4 του ύψους του το φιλέτο. Αναποδογυρίζουμε από την άλλη πλευρά και ψήνουμε για λίγα λεπτά. Μέχρι να μην φαίνεται ροζ χρώμα. Σε αυτό το στάδιο ο σολομός θα είναι ψημένος εξωτερικά αλλά η καρδιά του θα είναι ροζ.
- Είναι ο πιο σωστός τρόπος ψησίματος για να απολαύσετε το σολομό. Αν θέλετε πιο ψημένο το εσωτερικό αφήστε λίγα λεπτά επιπλέον στο τηγάνι.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αναποδογυρίζουμε το φιλέτο. Η πέτσα πρέπει να ακουμπάει στο καυτό τηγάνι για να ροδίσει καλά με τη θερμότητα πλέον του τηγανιού. Αφήνουμε λίγα λεπτά να τραβήξει τα υγρά του και σερβίρουμε.
Σάλτσα κάπαρης
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα καθώς τα αραδιάζουμε γύρω και πάνω στο σολωμό.