i-paidiΚεντρική

Πρωτοχρονιά με…καλεσμένους στο σπίτι!

Γράφει η εθελόντρια Ελευθερία Δημητροπούλου
Επιστημονική επιμέλεια από τη Μαριάννα Λαγουμίδη,
Πρόεδρος i-paidi,
Ψυχοπαιδαγωγός, ΔΕΠ–Υ, LONDON UNIVERSITY, ΕΚΠΑ

Τις γιορτινές αυτές ημέρες, οι οικογένειες με παιδιά με ΔΕΠ-Υ αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία όταν έχουν καλεσμένους στο σπίτι. Ακόμα και στην εποχή μας με τον κορωνοιό, με τις λίγες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις,τα μικρά, πανέξυπνα παιδιά μας, δυσκολεύονται. Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή/και Υπερκινητικότητα, ΔΕΠ-Υ, είναι νευροαναπτυξιακή διαταραχή που επηρεάζει μία απλή, φιλική επαφή.

Ακολουθεί διάλογος ανάμεσα σε μαμά και τον γιο της, σχετικά με τη φιλοξενία των καλεσμένων τους, το βράδυ της πρωτοχρονιάς 2022:

Μαμά: Γιώργο μου θυμάσαι ότι το βράδυ της Πρωτοχρονιάς θα έρθουν για να φάμε όλοι μαζί, η Άννα, ο Βασίλης και οι γονείς τους;
Γιώργος: (Φωνή) Όχι μαμά δεν θέλω!!!!
Μαμά: Τι δεν θέλεις αγάπη μου; Εξήγησε μου!
Γιώργος: Δεν θέλω την Άννα και τον Βασίλη! Στο σχολείο δεν με παίζουν. Θυμώνω. Θέλω να τους ρίξω κλωτσιά. ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΘΕΛΩ!!!
Μαμά: Αγάπη μου, στενοχωριέσαι που δεν μπορείς να παίξεις μαζί τους, ε;
Γιώργος: Ναι μαμά! Δεν μ’αρέσει να παίζω μόνος μου – δεν με αφήνουν να μπω στο παιχνίδι μαζί τους.
Μαμά: Καταλαβαίνω πόσο θυμό σου δημιουργεί αυτή η κατάσταση. Είναι λογικό να θέλεις να παίζεις μαζί τους και όχι μόνος. Ποιο άραγε παιχνίδι αρέσει και στο Βασίλη και σε εσένα;
Γιώργος: Δεν ξέρω και δεν με νοιάζει. Μου είχε πει ο Βασίλης ότι δεν με παίζει επειδή μια φορά τον κλώτσησα παλιά. Μα, είπα συγγνώμη.
Μαμά: Χμμ. Άκουσέ με, γιε μου. Αισθάνομαι την καρδιά σου να είναι αγχωμένη και θυμωμένη μαζί. Σκέφτεσαι μήπως κι εκείνος φοβάται μήπως δεν μπορείτε να παίξετε μαζί; Θες να κάνουμε μια προσπάθεια μετά το φαγητό, να παίξουμε όλοι μαζί;
Γιώργος: Δεν ξέρω.
Μαμά: Κι εξάλλου, μια βραδυά είναι αυτή…. λίγες ώρες. Λέω να προσπαθήσουμε!
Γιώργος: ….
Μαμά: …..
Λοιπόν, άκουσε με. Εγώ θα καλέσω τους φίλους μας απόψε για να περάσουμε καλά. Εσύ θα προσπαθήσεις να είσαι ο εαυτός σου. Θα δείξεις τους φίλους σου τα παιχνίδια σου, τα βιβλία που διαβάζουμε, και το τρενάκι που σου πήρε ο θείος. Αν νιώσεις ότι κάτι δεν πάει καλά, θα προσπαθήσεις αφού πάρεις 2 βαθιές ανάσες όπως έχουμε πει για να χαλαρώσεις, να μιλήσεις ήρεμα. Αν νιώσεις ότι πάλι δεν τα καταφέρνεις θα έρθεις να μιλήσουμε μαζί και σου υπόσχομαι ότι θα σε βοηθήσω να τους μιλήσεις με τον πιο σωστό τρόπο για να σε καταλάβουν! Σε αγαπώ πολύ και να δεις που θα τα καταφέρεις!
Γιώργος: Εντάξει μαμά.
Φιλί.
………………….

Λαμβάνετε απαντήσεις στις δικές σας απορίες, από το πιστοποιημένο Δίκτυο του i-paidi. Αρκεί να επικοινωνήστε στο 2106778528 και στο info@i-paidi.gr !

Καλή Νέα Χρονιά με Υγεία, Χαμόγελα και Αισιοδοξία.

Share this...