ΔιαχείρισηΔραστηριότητεςΠροτάσειςΨυχαγωγία

Σεμιναριο 13/11: Η πρώιμη διάγνωση στα παιδιά με ΔΕΠ-Υ

(Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας)

Εισηγήτρια: Μαριάννα Λαγουμίδη
Σύνολο ωρών: 10 ( 2 δίωρες διαλέξεις & 2 τρίωρες διαλέξεις)

Πρόγραμμα σεμιναρίου: Παρασκευή 16:00 – 18:00 & 16:00 – 19:00

Περίοδος διεξαγωγής σεμιναρίου: 13 Νοεμβρίου 2015 – 4 Δεκεμβρίου 2015

Κόστος συμμετοχής: 85 Ευρώ

Αίτηση Εγγραφής:
Ηλεκτρονικά http://goo.gl/forms/P59jAhkRIs ή στο e-mail: contact@isideris.gr
Τηλεφωνικές πληροφορίες: 210 38 33434 (κ. Καπετανάκη Ελένη)

Τόπος διεξαγωγής σεμιναρίων:
ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ
Σόλωνος 116, 106 81 Αθήνα

Το σεμινάριο παρέχει βεβαίωση παρακολούθησης.

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας είναι η πιο κοινή διαταραχή συμπεριφοράς, κατά την παιδική ηλικία. Το παιδί γεννιέται με αυτή τη δυσκολία, η οποία παραμένει σε όλη τη ζωή του.

Μόνο εάν γίνει ενωρίς η σωστή διαχείριση, μόνο τότε το παιδί θα έχει ελάχιστα συμπτώματα κατά την ενηλικίωσή του. Μικραίνει η διάρκεια της παρέμβασης όσο ενωρίτερα ξεκινάει η παρέμβαση –ιδανική είναι η πρώιμη παρέμβαση. Διεθνώς πάντως, το κόστος διάγνωσης και παρέμβασης είναι σίγουρα μεγάλο. Γνωρίζοντας το υψηλό ποσοστό της ΔΕΠ-Υ στην Ελλάδα και τις δευτερεύουσες συνέπειες αυτής, στο παιδί και στην οικογένειά του, είναι σημαντικό θέμα για Παιδαγωγούς, Εκπαιδευτικούς, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Ιατρούς και Γονείς, για να ενημερωθούν και να μάθουν πώς να συμπεριφέρονται.

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η ενημέρωση και η εξοικείωση κάθε επιστήμονα ή ιδιώτη που συναναστρέφεται με παιδιά. Θα εφοδιαστούν έτσι με ικανότητες ανάπτυξης διαπροσωπικών σχέσεων, να μάθουν σωστές στρατηγικές. Επίσης σημαντική είναι η συμβολή και η βοήθεια στους γονείς, οι οποίοι μαθαίνουν τι πρέπει να κάνουν και τι να αποφεύγουν εάν το παιδί τους εντάσσεται στην ομάδα των παιδιών σε κίνδυνο για ΔΕΠ-Υ.

Βέβαια, υπάρχουν δυσκολίες στην προσπάθεια ελέγχου και παρέμβασης στην προσχολική ηλικία. Όμως, πρέπει να γνωρίζουμε ότι το 80% των παιδιών σε κίνδυνο για ΔΕΠ-Υ, στα σχολικά τους χρόνια αποκτούν διάγνωση ως παιδιά με ΔΕΠ-Υ.

Σας υπενθυμίζω ότι η ΔΕΠ-Υ είναι χρόνια διαταραχή και έχει αρνητική επίπτωση στην κάθε πτυχή της καθημερινότητας: κοινωνική, συναισθηματική, ακαδημαϊκή και επαγγελματική. Άλλωστε, είπαμε, η ΔΕΠ-Υ υπάρχει ποσοστιαία στα περισσότερα παιδιά με Μαθησιακές Δυσκολίες. Σίγουρα ενδιαφέρει όλους μας.

Στην πρώτη συνάντηση του σεμιναρίου, διευκρινίζεται και καθορίζεται η ΔΕΠ-Υ. Ειδική ανάλυση γίνεται στη διαφοροποίηση των συμπτωμάτων της ΔΕΠ-Υ και στη φυσιολογική απροσεξία ενός παιδιού.
Στη δεύτερη συνάντηση, αναζητιούνται οι αιτίες και η αναφορά στην ποικιλομορφία τους, αναλόγως στην ποικιλομορφία του πληθυσμού.
Στην τρίτη συνάντηση του σεμιναρίου, αναφέρεται η αξία της έγκαιρης διάγνωσης και παρέμβασης.
Στην τέταρτη συνάντηση του σεμιναρίου, καθορίζονται οι τρόποι διαχείρισης των παιδιών προσχολικής ηλικίας που είναι σε κίνδυνο να διαγνωστούν με ΔΕΠ-Υ όπως και τα όρια αυτών.

Η κάθε δίωρη συνάντηση απαρτίζεται από 20 λεπτά εισήγησης από τη διεθνή βιβλιογραφία συμπληρωμένη με εφαρμογές και πειράματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 60 λεπτά αφιερώνονται σε συζήτηση και ερωτήσεις-απαντήσεις μεταξύ ομιλητή-ακροατηρίου. Την υπόλοιπη ώρα γίνεται πρακτική εφαρμογή σε ομάδες, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ορθή κατανόηση του θέματος.

Βιογραφικό Εισηγήτριας:
Η Μαριάννα Λαγουμίδη γεννήθηκε το 1967 στο Πλωμάρι της Λέσβου όπου ανατράφηκε μέσα σε ζεστό οικογενειακό περιβάλλον και με στενές διαπροσωπικές σχέσεις. Η αγάπη της στα παιδιά την ώθησε στη συνεχή εξειδίκευση –το τελευταίο της πτυχίο, το πήρε τον Ιούνιο του 2015. Είναι πλέον εξειδικευμένη στη Διάγνωση και Διαχείριση της Δυσλεξίας και της Διάσπασης Προσοχής (ΔΕΠ-Υ), από το Παν/μιο Αθηνών. Η προηγούμενη εξειδίκευση έγινε στο ΑΠΘ, όπου αρίστευσε – κατέθεσε την ερευνητική της δουλειά σχετικά με «τα Αίτια της Ομοφυλοφιλίας: εάν βρίσκονται στις ηλικίες 0-12 ετών». Ενωρίτερα, εντρύφησε στην εξέλιξη και την πολυπλοκότητα της παιδικής ψυχολογίας, στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Είναι η ψυχή του νέου site www.i-paidi.gr όπου οι γονείς μπορούν να βρούνε πληροφορίες σχετικές με το παιδί τους –ειδικά το παιδί με ΔΕΠΥ: θεωρία, στρατηγικές συμπεριφοράς, εκπτώσεις και δώρα για βιβλία και διακοπές –και πιο ξεκούραστο: υπάρχει η δυνατότητα Διαδικτυακής Συμβουλευτικής. Παράλληλα, τελεί εθελοντικό έργο στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ελληνίδων Μητέρων ως Γενική Γραμματέας.
Δίδαξε στα Π.Ε.Κ. Λέσβου και στην Ιπποκράτειο Σχολή, την Εφαρμογή των Παιδαγωγικών και Ψυχολογικών θεωριών στο Νηπιαγωγείο. Η ίδια με τους συνεργάτες της εφάρμοσαν τις παραπάνω στο Playschool Galaxy, το Πρότυπο Παιχνιδοσχολειό της. Aπό το 1995 έως σήμερα η Μαριάννα Λαγουμίδη είναι ειδικός συνεργάτης στα ΜΜΕ, για θέματα σχετικά με το παιδί.

Τίτλοι βιβλίων: 2011:Clever Kids Learn, 1999: Αρχίζω να Μαθαίνω, Εκδόσεις Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ – με έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας 1996: Gay: γιατί…Τα αίτια της ομοφυλοφυλίας, Εκδόσεις Γρηγόρης.

Share this...