ΔιαχείρισηΟικογένειαΣχολείο

Κορίτσια με Διάσπαση Προσοχής: περισσότερο στρες και κατάθλιψη

Τα κορίτσια με ΔΕΠ-Υ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή/και Υπερκινητικότητα)  αναγνωρίζονται/διαγνώνονται δύσκολα – αποτέλεσμα είναι να εσωτερικεύουν τη δυσκολία τους με συμπτώματα κατάθλιψης.

Το χαριτωμένο κοριτσάκι που «πετάγεται» στην κάθε συζήτηση,  σπάνια παρακινεί παιδαγωγούς και δασκάλους για περισσότερο έλεγχο. Το απρόσεκτο και ονειροπόλο κοριτσάκι σπάνια παρακινεί τους γονείς για έγκαιρη διάγνωση. Το ακατάστατο και ξεχασιάρικο κοριτσάκι παραπέμπεται για διάγνωση ΔΕΠ-Υ μόνο όταν πλέον δημιουργεί προβλήματα στη σχολική ομάδα. Το γκρινιάρικο κοριτσάκι μόνο παρατηρήσεις προκαλεί.

Τα παραπάνω αναφερόμενα κοριτσάκια έχουν χαρακτηριστικά της ΔΕΠ-Υ. Υπάρχει λοιπόν ανάγκη διάγνωσης και, ίσως, παρέμβασης. Να θυμάστε ότι παγκοσμίως μόνο τα μισά κορίτσι με ΔΕΠ-Υ έχουν διαγνωστεί.

Προέχει η εύρεση ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας που έχει σημαντική εμπειρία με τα κορίτσια με ΔΕΠ-Υ.  Μόλις υπάρξουν οι πρώτες ενδείξεις συμπεριφοράς σχετικές με τη διαταραχή αυτή, αρχικά ο ειδικός θα βοηθήσει όλα τα μέλη της οικογένειας να έχουν μια πλήρη κατανόηση της ΔΕΠ-Υ. Ακόμη και ένα μικρό παιδί μπορεί να αναγνωρίσει ότι διαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικό τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου. Οι γονείς μπορούν να μάθουν να δημιουργήσουν φιλικό στη ΔΕΠ-Υ περιβάλλον στο σπίτι, την κατανόηση της σημασίας της προβλεψιμότητας, τη δομή, τη συνέπεια και σαφείς προσδοκίες και τις συνέπειες. Μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία ήσυχου χώρου, σύμφωνα με τις ανάγκες του κοριτσιού.

Η κλιμακούμενη αύξηση των οιστρογόνων ορμονών στο σώμα του κοριτσιού που μεγαλώνει, της προκαλεί αγχώδη αίσθηση. Συγχρόνως, η διδασκαλία της ντροπής σχετικά με κάποιες κοινωνικές συμπεριφορές των κοριτσιών, αποδεικνύεται υπερβολικά στρεσογόνα. Ιδίως υπό το πρίσμα της συνεχιζόμενης διάκρισης λόγω φύλου, από την ηλικία του Νηπιαγωγείου, δημιουργείται άγχος στα κορίτσι, περιπλέκονται οι νευρώνες του εγκεφάλου και προκαλείται επίκτητη ΔΕΠ-Υ.

Προσοχή! Γονείς, δάσκαλοι, παιδίατροι και επαγγελματίες ψυχικής υγείας, παρακαλώ εξοικειωθείτε με την παρουσίαση του απρόσεκτου κοριτσιού, καθώς και με τους σημαντικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παρορμητικά κορίτσια. Σε όλες τις περιπτώσεις, η αυξημένη ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση θα σας δώσει τη δυνατότητα να τα υποστηρίξτε καλύτερα, δημιουργώντας θεραπείες που στοχεύουν στις εξατομικευμένες ανάγκες τους.

Share this...