i-paidiΓιατί υπάρχει το i-paidiΚεντρική

Απαραίτητοι οι επιστήμονες του i-paidi

Γράφει η εθελόντρια Ελευθερία Δημητροπούλου
Επιστημονική επιμέλεια από τη Μαριάννα Λαγουμίδη,
Πρόεδρος i-paidi,
Ψυχοπαιδαγωγός, ΔΕΠ–Υ, LONDON UNIVERSITY, ΕΚΠΑ

Οι πανεπιστημιακές έρευνες αναφέρουν πως το Οικογενειακό περιβάλλον μαζί με τον Θεραπευτή είναι εκείνοι που μπορούν να χαρίσουν ευτυχισμένη ζωή, σε όσους έχουν διαγνωσθεί με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή/και Υπερκινητικότητα, ΔΕΠ-Υ. Με άλλα λόγια, οι γονείς οφείλουν να αποφασίσουν τη συνεργασίας με εξειδικευμένους επιστήμονες που με γνώσεις και αγάπη, θα διαμορφώσουν το μέλλον των παιδιών.

Τι γίνεται όμως, όταν μια διαφοροποιημένη συμπεριφορά, όπως η παρορμητικότητα, φέρνει καθημερινά πολλαπλά εμπόδια και δυσκολίες;

«Οι γονείς του Μιχαλάκη διαφωνούν συνέχεια για το πώς να διαχειριστούν την παρορμητικότητά του μέσα στην τάξη και στο σπίτι, όπως και την επιθετικότητά του προς τους φίλους του. Τελικά, μετά από μήνες έντονων τσακωμών και διαφωνιών κατέληξανν να χωρίζουν.» Τα διαζύγια σε οικογένειες με ΔΕΠ-Υ, αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, σύμφωνα με την επίσημη βιβλιογραφία.

«Οι γονείς της Αλίκης επισκέφτηκαν προχθές την ομάδα μας, γιατί ήταν πάντα μόνο του το κορίτσι. Η μαμά άρχισε αμέσως να κλαίει. Ο μπαμπάς δεν ήξερε εάν μπορούσε να βοηθήσει την οικογένειά του.»

Ας μην ξεχνάμε ότι κάθε χαρακτηριστικό της ΔΕΠ-Υ, εκτός από τις άμεσες επιπτώσεις που έχει στην συμπεριφορά των παιδιών, επηρεάζει καταλυτικά και το περιβάλλον που μεγαλώνει το ίδιο το παιδί, την οικογένειά του.

Σε αυτές τις συνθήκες, το ίδιο το παιδί, πέρα από τις προσωπικές του δυσκολίες, αναγκάζεται να βιώνει και τις εντάσεις που δημιουργούνται σπίτι του – μάλιστα, τελικά νιώθει υπεύθυνο. Ως αποτέλεσμα, πλήττεται συναισθηματικά, δεν μπορεί να μιλήσει για όσα το απασχολούν και παγιδεύεται στον φαύλο κύκλο της αποτυχίας και της έλλειψης σταθερής γονεϊκής βάσης και αυτοπεποίθησης.

Ποια είναι η λύση; Υπάρχει άραγε τρόπος διαχείρισης για να αναδειχθεί η ικανότητα του κάθε παιδιού;

Σε όλες αυτές τις συνθήκες που «πνίγουν» τόσο τα παιδιά όσο και τους ίδιους τους γονείς, οι επιστήμονες στο i-paidi αναλαμβάνουν να παρέμβουν δυναμικά, ομαδικά ή εξατομικευμένα:

  • To i-paidi βρίσκεται δίπλα σε όσους το έχουν ανάγκη. Μετά από κάθε άμεση επικοινωνία, οι κατάλληλοι θεραπευτές καθοδηγούν τους γονείς που δυσκολεύονται.
  • Το επιστημονικό δίκτυο του i-paidi οργανώνει, επίσης, ολιγομελείς ομάδες γονέων για άμεση καθοδήγηση και συμβουλευτική στη διαχείριση των συμπτωμάτων της ΔΕΠ-Υ. Η κατάλληλη ενημέρωση για την προσαρμογή σε δύσκολες καταστάσεις διδάσκεται συμπληρωματικά.
  • Κατάλληλη αρθρογραφία, εμπνευσμένη από επιστημονικές έρευνες, αναρτάται καθημερινά στο site, στο www.i-paidi.gr , με σκοπό την άμεση ενημέρωση και κινητοποίηση των γονέων και όσων χρειάζονται σχετική ενημέρωση και στρατηγική.

Όταν χρειάζεσαι λύση στη ΔΕΠ-Υ σου, έλα στην ομάδα του i-paidi… τηλεφώνησε στo 2106778528.

Email: info@i-paidi.gr

Facebook: https://www.facebook.com/i.paidi.gr

Instagram: https://www.instagram.com/ipaidi.gr/

Linkedin: https://www.linkedin.com/in/i-paidi-marianna-lagoumidi-14118529/

Τηλ. : 2106778528, 6932611200

Share this...