i-paidiΔΕΠ-ΥΚεντρική

Συμπτώματα ΔΕΠ-Υ στους εφήβους

Γράφει η Μαριάννα Λαγουμίδη
Ψυχοπαιδαγωγός ΔΕΠ-Υ UCL, ΕΚΠΑ
Συγγραφέας

Οδηγός για προειδοποιητικά σημάδια και θεραπείες για εφήβους

Με τις εναλλαγές της διάθεσης και τις ορμονικές αλλαγές, η εφηβεία φέρνει ανησυχητικά συμπτώματα ΔΕΠ-Υ στους εφήβους – προκλήσεις που απαιτούν υπομονή, κατανόηση και ακριβείς στρατηγικές. Η αλλαγή της βιολογίας επηρεάζει τις εκτελεστικές λειτουργίες, τα συναισθήματα και τις δεξιότητες λήψης αποφάσεων από τον έφηβό σας όπως και τον εκθέει σε κινδύνους για την υγεία του.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ΔΕΠ-Υ στους εφήβους;

Αν και τα συμπτώματα διαφέρουν ανάλογα με τον υποτύπο ΔΕΠ-Υ – απρόσεκτοι, υπερκινητικοί/παρορμητικοί ή συνδυασμένοι – και με τη συννοσηρότητα, οι έφηβοι με υπερκινητική διαταραχή ελλειμματικής προσοχής συνήθως εμφανίζουν μερικά ή όλα τα ακόλουθα συμπτώματα περισσότερο από άλλους έφηβους της ηλικίας τους:

  • Διάσπαση προσοχής και έλλειψη εστίασης
  • Αποδιοργάνωση και λήθη
  • Έλλειψη φόβου του κινδύνου
  • Συμπεριφορά επικεντρωμένη στον εαυτό
  • Υπερκινητικότητα και ταραχή
  • Αυξημένη συναισθηματικότητα και ευαίσθητη στην απόρριψη δυσφορία
  • Παρορμητικότητα και κακή λήψη αποφάσεων
  • Κακή συγκέντρωση και δυσκολία στην ολοκλήρωση των εργασιών

Πόσο συχνά είναι τα συμπτώματα της ΔΕΠ-Υ στους εφήβους;

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αναφέρουν ότι περίπου το 9,4 τοις εκατό των παιδιών στις Η.Π.Α. μεταξύ 2 και 17 ετών έχουν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ, γεγονός που την καθιστά μία από τις πιο συχνά διαγνωσμένες νευροαναπτυξιακές καταστάσεις σήμερα (Thomas E.Brown, 2022). Οι ειδικοί λένε ότι το 80 έως 85 % των προεφηβικών συνεχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα μέχρι την εφηβεία τους και το 60 τοις εκατό των παιδιών με ΔΕΠ-Υ γίνονται ενήλικες με ΔΕΠ-Υ. Ο αντίκτυπος των συμπτωμάτων ΔΕΠ-Υ μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί με την πάροδο του χρόνου ανάλογα με την ανάπτυξη του εγκεφάλου του ατόμου και τις συγκεκριμένες προκλήσεις που αντιμετωπίζει στο σχολείο ή στην εργασία.

Εάν ο έφηβος σας αρνηθεί ξαφνικά τη θεραπεία, ακούστε και συζητήστε τις ανησυχίες του και, στη συνέχεια, κάντε προσαρμογές που λειτουργούν και για τους δύο σας. Μπορεί απλώς να ξεχνά την αγωγή του – ή να προσπαθεί να αρνηθεί τη ΔΕΠ-Υ του. Όμως εσείς είστε εκεί για αγάπη και υπενθύμιση. Εάν ο έφηβός σας επιμένει, προτείνετε μια δοκιμαστική περίοδο με περιορισμένη συμπεριφοριστική παρέμβαση, όπου θα κρατάτε μια κάρτα βαθμολογίας για τις σχολικές εργασίες, τις εξωσχολικές δραστηριότητες και τις σχέσεις για να αξιολογήσετε οποιαδήποτε κίνηση προς τα πάνω ή προς τα κάτω.

Ένα από τα πιο σημαντικά μαθήματα που μπορούν να διδάξουν οι γονείς στους εφήβους τους είναι ότι, όταν παίρνουν μια απόφαση διαχείρισης για τον εαυτό τους, βοηθούν τους γύρω τους και απομακρύνονται από την εναντίωση, την κατάθλιψη, την απομόνωση και την αποτυχία!

Οι έφηβοι ΔΕΠ-Υ μπορούν και θέλουν πλέον να προσπαθήσουν για τη δική τους ευτυχία!

Περισσότερα θα ακούστε και θα συζητήστε στη Διημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στην Τζια, 18, 19 Νοεμβρίου.

 

Δεν σε Φοβάμαι Δεν σε Αγνοώ στην Τζια

18,19 Νοεμβρίου

Share this...