Ξεκινάει το σχολείο, Ξανά
Ουφ!!! Τελειώνει το καλοκαίρι, με τον ύπνο, τη θάλασσα, τα παγωτά, το tablet, την τηλεόραση. Τώρα αρχίζει το παιχνίδι με φίλους, ο αθλητισμός, οι νέες γνώσεις, η ωριμότητα των παιδιών!!! Από σήμερα, ο γιος και η κόρη θα συμμετέχουν συχνότερα σε ομάδες συνομιλήκων, συνομιλώντας ή διαφωνώντας με συνομίληκους, για θέματα της ηλικίας τους!!!
Πραγματικά, τα παιδιά απολαμβάνουν όποια νέα εκπαίδευση/ενημέρωση αποκτούν. Συγχρόνως, τα παιδιά-μαθητές αρνούνται να ζοριστούν και να προσπαθήσουν πολύ. Σημαντικότατο ρόλο στην αποδοχή παίζουν η θετική ματιά και τα ενισχυτικά σχόλια των γονιών. Ας μην ακουστεί ξανά το απορριπτικό «Ουφ, πάλι μισές εργασίες θα κάνεις φέτος;» αλλά το ενισχυτικό «Παιδί μου, φέτος εξηγείς ό,τι λες πιο εύκολα και με πιο ωραίες λέξεις συγκριτικά με πέρσυ -σε καταλαβαίνουν περισσότερο οι φίλοι σου!»
Κι όχι μόνο οι λέξεις αλλά και το καθημερινό πρόγραμμα είναι καλό να οργανωθεί και να καταγραφεί από το ίδιο το παιδί! Αυτό άλλωστε δημιουργεί ασφάλεια και ανάπτυξη στους μαθητές. Προτείνουμε ο κάθε μαθητής να μάθει ότι πρέπει να κοιμάται 8 ώρες…ανάλογα με την ώρα που ξυπνάει το πρωί, ας υπολογίσει τι ώρα πρέπει να κοιμηθεί το βράδυ.
Βέβαια φέτος είναι μια ιδιαίτερη χρονιά λόγω της πανδημίας covid19. Υποχρεωνόμαστε όλοι να ακολουθήσουμε τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας ως αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών. Τα παιδιά μας ως μέλη κοινότητας, έχουν μάθει να ακολουθούν τους υποχρεωτικούς κανόνες υγείας. Άρα υπενθυμίζουμε μάσκα, πλύσιμο και όπου μπορούν, απόσταση..
Ανάμεσα στις τόσες ώρες διακοπών που έχει ακόμη, ας καταγράψει ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα υποχρεώσεων, δραστηριοτήτων και ξεκούρασης. Κάθε μέρα, στην ώρα που έχει συμφωνήσει, ας καταγράψει το πρόγραμμά του – «έτσι όπως το παιδί μας επέλεξε».
Για να οργανωθεί για το σχολείο το παιδί μας ειδικά αν είναι μεγαλύτερο των 9 ετών, ας θυμάται
• να μοιράζεται με τους φίλους του και να τους επιλέγει
• να συμμετέχει σε ομαδούλες
• να απαντά και να μιλάει όπως θα ήθελε σε εκείνον να του μιλάνε
• να απορρίπτει ή να τρώει στο σχολείο όποια φαγητά μαθαίνει ότι είναι πιο ωφέλιμα,
• να οργανώσει το άθλημα που μπορεί να συμμετέχει
• να κρίνει και με συννενόηση με τους γονείς να αποφασίσουν πότε και για πόση ώρα θα βρίσκεται μπροστά στην οθόνη, σε tablet, κινητό ή pc.
Εάν έχουν περισσότερες απορίες οι γονείς για τον τρόπο προετοιμασίας για το σχολείο των δημιουργικών παιδιών τους με ΔΕΠ-Υ, μπορούν να επικοινωνήσουν με το πιστοποιημένο δίκτυο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ i-paidi, για να λάβουν απαντήσεις άμεσα, στο 2106778528 και στο info@i-paidi.gr.
Καλή νέα Σχολική Χρονιά 2021-2022.