ΔιαχείρισηΣυμβουλές

Καταλαβαίνω το παιδί μου

[:el]Να καταλαβαίνεις το παιδί σου είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που θα πρέπει να μάθουν οι γονείς. Είναι πολύ χρήσιμο να γίνουν αποτελεσματικοί στην καθοδήγηση και την ανατροφή του παιδιού τους καθώς μεγαλώνουν και ωριμάζουν.

Ένας από τους τρόπους που μπορείτε να καταλάβετε το παιδί σας είναι:

  •  να το παρατηρείτε καθώς κοιμάται, τρώει ή παίζει.
  • να ψάξτε για τα κοινά χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς του σε κάθε μία από τις παραπάνω καταστάσεις.
  • να αντιληφθείτε τις δραστηριότητες που του αρέσουν περισσότερο.
  • να διαπιστώσετε εάν προσαρμόζεται στις αλλαγές εύκολα ή μήπως χρειάζεται χρόνο για να εξοικειωθεί με κάθε νέα κατάσταση.

Αυτά τα δεδομένα είναι τα συνήθη χαρακτηριστικά ενός παιδιού και το παιδί σας δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση.

Όσο το δυνατόν περισσότερο πρέπει να έχω χρόνο να μιλήσω με τα παιδιά μου, καθώς αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την απόκτηση πληροφοριών και την κατανόηση. Στην περίπτωση των μικρών παιδιών, απαιτούν λιγότερο λεκτική γλώσσα και περισσότερο την έκφραση του προσώπου και τη γλώσσα του σώματος, προκειμένου να κατανοήσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Καθώς τα ρωτάτε, τα παιδιά θα μοιραστούν μαζί σας τα συναισθήματά τους.

Μια θετική σχέση γονέα – παιδιού παρέχει το πλαίσιο και την υποστήριξη για ένα παιδί να αναπτύξει αυτοεκτίμηση και σεβασμό για τον εαυτό του και για τους άλλους. Τα παιδιά ποθούν χρόνο με τους γονείς.

Οι γονείς πρέπει να βρείτε χρόνο για να περάσετε παίζοντας με τα παιδιά σας, σε τακτική βάση. Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει ένα – ένα παιδί και χρόνο ομάδας με όλους τους ενήλικες και τα παιδιά στο σπίτι.

Εάν είστε ο μόνος γονέας ή αν έχετε ένα μόνο παιδί, περιστασιακά να καλέσετε την οικογένεια ή τους φίλους για να παίξουν.

Οι περισσότεροι γονείς θα συναντήσετε μερικές συγκρούσεις στο δρόμο ανατροφής του παιδιού σας, καθώς αναπτύσσεται από μωρό σε έφηβος και σε ενήλικας. Ίσως παρουσιάσει κάποια Αναπτυξιακή Διαταραχή, όπως η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας – ΔΕΠ-Υ, Άγχος, ονειχοφαγία, εφιάλτες, ενούρηση, κατάθλιψη και πολλά άλλα.

Σε κάθε δυσκολία, σας προτείνουμε να ζητάτε οδηγίες και παραπομπές σε αξιόπιστες πηγές ή επιστήμονες ώστε το μικρό σας πρόβλημα ούτε να διογκωθεί ούτε να ενσωματωθεί στο παιδί.

Με αυτό τον τρόπο θα φανείτε οι γονείς ότι είστε γονείς!

*Το κείμενο της Μαριάννας Λαγουμίδη δημοσιεύτηκε στο we24.gr.

 [:]

Share this...