ΔιαχείρισηΟικογένεια

Τρόποι για να είναι επιτυχημένες οι καλοκαιρινές διακοπές με παιδί με Διάσπαση Προσοχής

Φροντίδα και μεθόδευση από τη μάνα και τον πατέρα στις καλοκαιρινές διακοπές, βοηθούν το παιδί με Διάσπαση Προσοχής να είναι χαρούμενο το ίδιο και όλη η οικογένεια μαζί του.

Ζήτω το καλοκαίρι! Κλειστά τα σχολεία, ηλιόλουστες μέρες, γαλάζια θάλασσα: ξεκούραση, εξοχή, κατασκήνωση, camp. Κι όμως…. Το παιδί με Διάσπαση Προσοχής (αλλιώς ΔΕΠ-Υ) δεν δείχνει ικανοποίηση, ευχαρίστηση. Έχει περισσότερες απαιτήσεις, διαθέτει λιγότερη υπομονή  και σχεδόν καθόλου οργάνωση. Πιο κάτω δίνουμε οδηγίες σύντομα –καλό είναι να τις προσέξουν οι Γονείς που έχουν παιδί με ΔΕΠ-Υ.

 

 

-Δώστε υπευθυνότητα

Καθοδηγήστε το παιδί σας ποια δουλειά θα κάνει και εκτός και εντός σπιτιού – ένα παράδειγμα είναι το παιδί να απλώνει υπεύθυνα τις πετσέτες για να στεγνώσουν.


-Κρατάτε ημερολόγιο ( με κάποια κενά σημεία)

Λίγες είναι οι υπόλοιπες μέρες καλοκαιρινών διακοπών –κι εκεί, τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ θέλουν να νοιώθουν ότι υπάρχει δομή και να έχουν μια αίσθηση τι να περιμένουμε. Κρατήστε ημερολόγιο. Συμπληρώστε το ταξίδι, τους συγγενείς που θα σας επισκεφτούν, τις συνηθισμένες ψυχαγωγικές δραστηριότητες, όπως μία μονοήμερη βόλτα σε βιολογικές καλλιέργειες, στο μικρό ζωολογικό πάρκο ή στο μαντρί. Για τα παιδιά έως 8 ετών,  μπορείτε επίσης να γράψτε τις ώρες παιχνιδιού με παρέα ή μόνο του –στο ομαδικό παιχνίδι, βάλτε λιγότερη διάρκεια, επειδή δυσκολεύονται να ακολουθούν κανόνες και φεύγουν από την ομάδα.

Φυσικά, το καλοκαίρι πρέπει να είναι και για ξεκούραση. Προσπαθήστε να έχετε ελεύθερα διαστήματα. Το παιδί σας μπορεί να κάνει ό, τι θέλει – ακόμα και τίποτα. Και κρατήστε χρόνο, στο τέλος της ημέρας για την οικογένεια: να χαλαρώστε, να διαβάστε και να μιλήστε.

-Χαλαρώστε τα ηνία, όμως χωρίς τα παιδιά να ξεφεύγουν από την πορεία τους

Οι καλοκαιρινοί μήνες γεμίζουν ευελιξία. Παρόλα αυτά, οι βασικοί κανόνες της οικογένειας και η ρουτίνα προσφέρουν ασφάλεια στα παιδιά με ΔΕΠ-Υ. Είναι δελεαστικό να αφήστε τα παιδιά να μείνουν ξύπνια μέχρι αργά. Αλλά να θυμάστε ότι ακόμη και μια μικρή έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε ευερεθιστότητα και εκνευρισμό.

-Συμμετοχή σε τοπικά δρώμενα, πολιτιστικά και μη

Επωφεληθείτε από τις καλοκαιρινές ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές ευκαιρίες που προσφέρουν οι περισσότερες πόλεις. Βρείτε ένα νεανικό αθλητισμό πρωτάθλημα, ή εγγραφείτε σε camp ημέρας: χορός, κολύμπι, γυμναστική, ακόμα και μαθήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η συμμετοχή του παιδιού με παρορμητικότητα σε μία ομάδα  θεάτρου για παιδιά δίνει οφέλη κοινωνικοποίησης και αυτοπεποίθησης.

Μην ξεχάσετε να προσθέσετε επιλεγμένες δραστηριότητες στο ημερολόγιό σας. Όταν σχεδιάζετε κάτι και το γράψτε, έχετε περισσότερες πιθανότητες να το κάνετε.

-Επιτραπέζια παιχνίδια.

Επιτραπέζια παιχνίδια και οικογενειακή διασκέδαση είναι συνώνυμα -υπάρχει περισσότερος χρόνος το καλοκαίρι για να παίξτε. Πέρα από την καθαρή ψυχαγωγία, βοηθούν τα παιδιά να επικεντρωθούν, να εξοικειωθούν  με πιθανή αποτυχία παίζοντας, και να συνηθίσουν να ακολουθούν κανόνες. Ορισμένα εξασκούν μόνο την προσοχή και τη μνήμη (δοκιμάστε το παιχνίδι μνήμης). Άλλα, την οργάνωση και την επίλυση προβλημάτων (Stratego). Άλλα τη στρατηγική σκέψη (Hotel).

Εξωσχολικά βιβλία

Βοήθεια προσφέρουν στα παιδιά τα έξυπνα κόμικς, τα παιχνίδια με λέξεις όπως το σταυρόλεξο (υπάρχει Scrabble Νέων για τα μικρότερα παιδιά), και βέβαια και ένα βιβλίο της Κλασσικής Παιδικής Λογοτεχνίας,  με μικρά κεφάλαια για πιο εύκολη ανάγνωση και κατανόηση.

Συλλογές

Όλα τα παιδιά αγαπούν να συλλέγουν διάφορα πράγματα. Το καλοκαίρι προσφέρεται για να ξεκινήστε μια συλλογή υλικών από τη φύση. Προτείνετε να συλλέξουν κοχύλια από την παραλία, κουκουνάρια από τα ξύλα, πέτρες από τη λωρίδα της χώρας. Τα οφέλη  για τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ να είναι έξω στη φύση, είναι γνωστά. Προωθούν την οργανωτική, την αφαιρετική και γενικά τη μαθηματική τους σκέψη.

-Αφήστε το παιδί να είναι παιδί

Αυτό μπορεί να είναι το κλειδί για την επιτυχία των θερινών διακοπών του παιδιού σας. Ουσιαστικά, είναι ένα παιδί φυσικό, αυθόρμητο. Σας προτείνουμε κάποιες φορές, να επιτρέπετε στο παιδί σας να κάνει αυτό που θέλει, αφού θα βρίσκεστε κι εσείς δίπλα του.

Επαναλαμβάνω ότι κάποια δομή κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, είναι σημαντική. Τα περισσότερα παιδιά μπορεί να είναι εκπληκτικά δημιουργικά στην εξεύρεση τρόπων για να διασκεδάσουν.

Οι γονείς δεν χρειάζεται να είναι μόνιμοι διευθυντές διασκέδασης. Μπορεί να είναι πιο χρήσιμο να εκφράστε την εμπιστοσύνη στην ικανότητα του παιδιού σας – να είναι δημιουργικό και εφευρετικό. Λόγω των συγκεκριμένων δυσκολιών, το παιδί με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής / Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ) ίσως πειραματιστεί με τον εαυτό του και βγει λίγο από το δρόμο  -αλλά σίγουρα θα φτάσει σε αποτέλεσμα. Βέβαια οι γονείς να βρίσκονται πάντοτε πλάι στο παιδί τους για παρατήρηση, συζήτηση, παρότρυνση και φροντίδα.

Share this...