i-paidiΚεντρικήΛαγουμίδη ΜαριάνναΟικογένειαΣυμβουλές

Πώς γίνεσαι ευτυχισμένος έφηβος με Διάσπαση Προσοχής (ΔΕΠ-Υ)

Ο έφηβος χωρίς οργάνωση

Ο έφηβος χωρίς ηρεμία

Ο έφηβος που προσπαθεί να είναι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος

Ο έφηβος ο πολυμήχανος

Είναι έφηβος με ΔΕΠ-Υ, με δυνατό χαρακτήρα και πολυποίκιλο πνεύμα: «κάθε μία από τις παραπάνω δυσκολίες έχει δύναμη να γίνει προσόν» είπε η Marya Mendez, PhD, σύμβουλος στο Saint John’s Child and Family Development Center.

Γνωρίζουμε με ποιο τρόπο;

«Ο γιος μου έτρεχε σαν σβούρα, από τότε που είχε περπατήσει. Στα 7 του χρόνια, του άρεσε να αθλείται συνέχεια, να παίζει συνέχεια στο δωμάτιό του και στον κήπο, να κάνει συνέχεια κατασκευές με τον πατέρα του –τα παιδιά, έλεγε ότι δεν ξέρουν να παίζουν! Στα 15 του χρόνια, άρχισε να παίζει στην παιδική χαρά με τα άλλα παιδιά, συμμετείχε σε ομάδα Θεάτρου, θέλησε να μάθει αγγλικά. Σώθηκε με την παρέμβαση συμπεριφοράς για ΔΕΠ-Υ που ακολούθησε με τους Εξειδικευμένους επιστήμονες όταν έγινε 8 ετών, και τη δική μου συμμετοχή σε Σχολή Γονέων!»  μας είπε η μαμά του, Μαίρη Μ..

«Είμαι 16 ετών, πάω μόνη μου στο Λύκειο, μαθαίνω διακόσμηση, μιλάω αγγλικά και γερμανικά, ξέρω να μαγειρεύω, ευχαριστιέμαι να βρίσκομαι με φίλους. Ευχαριστώ τους γονείς μου που με πήγανε σε εξειδικευμένο γραφείο για ΔΕΠ-Υ, και παρακολουθούσανε σεμινάρια, συνέχεια, από τα 5 μου χρόνια όταν διαπιστώθηκε η διαταραχή που είχα – τότε έγραφα στους τοίχους, έκοβα τα φορέματα της μαμάς για να φτιάξω άλλα, και έτρωγα συνέχεια!» λέει η Αλεξάνδρα.

Το μικρούλικο παιδάκι ωφελείται όταν αποκτήσει κίνητρο για να ασχοληθεί με μία δραστηριότητα και να την τελειώσει! Επίσης, οι εναλλαγές των δραστηριοτήτων βοηθιούνται όταν γίνονται με σταθερότητα και  ανάμεσά τους υπάρχει συχνά διάστημα ηρεμίας και ξεκούρασης.

Ας μην φοβόμαστε την υπερκινητικότητα και την παρορμητικότητα! «Μόλις ανακαλύψει ο Ειδικός σύμβουλος, τις ικανότητες του παιδιού-σβούρα, τότε θα τις κατευθύνει στο σωστό δρόμο! Άγχος δεν χρειάζεται, αλλά χρειάζεται έγκαιρη προσοχή» είπε η Mendez.

Share this...