i-paidiΔράσεις (Ημερίδες)Κεντρική

Σχόλια μετά τα πρώτα παγκόσμια webinars για τη ΔΕΠ-Υ

Απίστευτα υψηλό παγκόσμιο ενδιαφέρον προκάλεσε ο κύκλος τών 6 webinars-με-διάλογο, από το i-paidi, το πιστοποιημένο Δίκτυο για τη  Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή/και Υπερκινητικότητα, ΔΕΠ-Υ, με θέμα: «ΔΕΠ-Υ: Τι είναι & Τρόποι διαχείρισης τών δυσκολιών της».

Συνδιοργανωτές είναι το ΠΕΚΕΣ Στερεάς Ελλάδας με τον σε συνεχή εγρήγορση διευθυντή του, Δρ Χρήστο Μαρκαντώνη και η ADD-ADHD Λεμεσσού, με πρόεδρο την εξαιρετική Μαρίνα Δημητρίου. Ευγενική χορηγία από το ΑΙΓΕΑΣ, Ίδρυμα Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου.

Α’ συνάντηση

Την Τετάρτη 9 Μαρτίου, η Μαριάννα Λαγουμίδη, Πρόεδρος στην ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ i-paidi, Ψυχοπαιδαγωγός και Συγγραφέας, κήρυξε την έναρξη της δράσης και καθόρισε τα θέματα που καλύπτονται από τις εισηγήσεις διαφορετικών επιστημόνων, κάθε Τετάρτη στις 7.00μμ, έως τις 13 Απριλίου. Δόθηκαν τα χαρακτηριστικά του έξυπνου παιδιού με ΔΕΠ-Υ, γενικές στρατηγικές παρέμβασης και η καθοριστική αξία συμμετοχής στο i-paidi. Τέλος,  για πρώτη φορά, πραγματοποιήθηκε εκτενής διάλογος μεταξύ των συμμετεχόντων. Αιφνιδιάστηκαν μα και ευχαριστήθηκαν συνάμα, καθώς έθεταν ερωτήσεις και έπαιρναν άμεση απάντηση από τον εξειδικευμένο επιστήμονα. 1050 συμμετέχοντες συμμετείχαν ακούραστα με την πλατφόρμα webex – όμως δεν ήταν αρκετή.

Β’ συνάντηση

Στη 2η συνάντηση στις 16 Μαρτίου, στις 7.00μμ, συμμετείχαν 1900 γονείς και εκπαιδευτικοί, γνώστες ελληνικών από όλο τον κόσμο γιατί η φήμη της ποιότητας γνώσεων κινήθηκε ταχύτατα – βοήθησε πλέον και η πλατφόρμα από το  Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.  Η ενημέρωση εστιάστηκε στο ρόλο της κληρονομικότητας και της επίδρασης του περιβάλλοντος στην εμφάνιση της ΔΕΠ-Υ. Την εισήγηση έκανε η μοριακή βιολόγος και ιδρυτικό μέλος του i-paidi, η Δρ. Φρόσω Μπούτου.

i-paidi, webinars, σεμινάρια, ΔΕΠ-Υ
Η δρ. Φρόσω Μπούτου, μοριακή βιολόγος και ιδρυτικό μέλος του i-paidi.

Επισήμανε τον βαρύνοντα ρόλο της κληρονομικότητας, όπου  σύμφωνα με πολυάριθμες μελέτες, ένα παιδί γονιών με ΔΕΠ-Υ μπορεί να έχει έως και περίπου 8 φορές παραπάνω πιθανότητα εμφάνισης ΔΕΠ-Y σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Μικρότερη αλλά όχι αμελητέα μπορεί να είναι και η συνεισφορά περιβαλλοντικών συνθηκών, σε συνδυασμό πάντα με το γενετικό υπόβαθρο. Η επίδραση του περιβάλλοντος στην λειτουργικότητα και την αποτελεσματική επικοινωνία των νευρικών μας κυττάρων μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και κατά την κύηση (υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, πολύ κάπνισμα κλπ), ή και μετά την γέννηση (απουσία θηλασμού, πιθανός τραυματισμός, συνθήκες διαβίωσης, κακή διατροφή, ελλιπής φυσική άσκηση, μη συχνή επαφή με το φυσικό περιβάλλον, εθισμός σε χρήση Η/Υ, μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κλπ). Η έγκαιρη διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας καθότι η πλαστικότητα του εγκεφάλου επιτρέπει ευεργετικά αποτελέσματα μέσω της βελτίωσης των περιβαλλοντικών συνθηκών και της συμπεριφοριστικής σε συνδυασμό με όποια άλλη παρέμβαση κριθεί απαραίτητη.

«Για να έχουμε πιο ευτυχισμένη νέα γενιά, οφείλουμε να βρούμε την άκρη του νήματος από τη ζωή όλων των παιδιών! Οι κύηση, γέννηση, διατροφή, γονικότητα, Η/Υ είναι κάποιοι από τους παράγοντες που μεταβάλουν τη συχνότερη διαταραχή, τη ΔΕΠ-Υ» συμφώνησαν οι κκ Μπούτου και Λαγουμίδη.

Την Τετάρτη 23 Μαρτίου στις 7.00μμ, στην 3η web συνάντηση, ακούμε και συζητάμε με τη Δρ Λίζα Βάρβογλη, Αναπτυξιακή Ψυχολόγο στο Harvard, για Ενδοατομικές διαφορές και συνέπειες στην οικογένεια.

Share this...