i-paidiΣυμβουλές

Αποφεύγουμε 20 φαγητά στη ΔΕΠ-Υ

Οι διεθνείς έρευνες εκτιμούν ότι περίπου 10 παιδιά στα 100, γεννιούνται με Διαταραχή στην ικανότητα εστίασης της προσοχής (ΔΕΠ-Υ).Η ΔΕΠ-Υ είναι νευροαναπτυξιακή διαταραχή με αμφισβητούμενη θεραπεία και διαρκεί όλη τη ζωή. Μόνο εκείνοι που ακολουθούν συμπεριφοριστική παρέμβαση -σπάνια απαιτείται φαρμακευτική-, μπορούν να βελτιώσουν επαρκώς τη ζωή τους και να την οργανώσουν.

Βασισμένοι στις συμβουλές του Timothy J. Legg, PhD, PsyD, CRNP, ACRN, CPH , θα δείτε τα αποτελέσματα ερευνών για το ποιες τροφές ΔΕΝ πρέπει να δίνετε στο χαρισματικό παιδί σας μα ΔΕΠ-Υ.

Στην αρχή θα πούμε λίγα λόγια για τη ΔΕΠ-Υ, η οποία είναι η συχνότερη νευροαναπτυξιακή διαταραχή που όπου υπάρχει από τη στιγμή της γέννησης, συνεχίζει να υπάρχει σε όλη τη ζωή. Τα αποτελέσματα της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής ή/και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ) είναι η παρορμητικότητα, η διάσπαση προσοχής και η υπερκινητικότητα. 1 στα 10 παιδιά, περίπου, γεννιούνται με ΔΕΠ-Υ. Οι επιστήμονες δεν εφηύραν κάποια θεραπεία -το μόνο που βοηθά πολλαπλά είναι η έγκαιρη συμπεριφοριστική παρέμβαση, και γονεϊκή ενημέρωση από την ηλικία των 4 ετών του παιδιού. Αξιοσημείωτη είναι η πολλαπλή επιρροή της αποφυγής συγκεκριμένων φαγητών, για να υπάρξει μείωση των συμπτωμάτων της ΔΕΠ-Υ.

Ένοχες τροφές

Τα αφυδατωμένα φαγητά έχουν σχέση με την υπερκινητικότητα, λένε κάποιοι ερευνητές. Μεγαλύτερη σχέση έχουν τα χημικά χρώματα! Πρέπει να ελέγχεις τα:

  • Βιταμίνες
  • Αναψυκτικά
  • Καραμέλες
  • Φρούτα σε κονσέρβα
  • Μπάρμπεκιου σάλτσα
  • Δημητριακά
  • Οδοντόκρεμα
  • Σκόνη κέικ

Σταδιακά, θα αποκλείεις από την επαφή με το στόμα του παιδιού, ένα από τα παραπάνω προϊόντα και θα ελέγχεις τη συμπεριφορά του παιδιού σου.

Η ζάχαρη και τα γλυκαντικά αυξάνουν την υπερκινητικότητα και τη διάσπαση προσοχής, δηλαδή την ανησυχία του παιδιού. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή!!! Ας μειωθεί και αντ’ αυτής ας χρησιμοποιούνται φρουτάκια, μαύρη σοκολάτα ή βανίλια!

Μεγάλη προσοχή σε αλλεργιογόνα τρόφιμα, τα οποία πρέπει να ελέγχονται μεμονωμένα, όπως και τα άλλα φαγώσιμα. Οι έρευνες δείξανε ότι σχετίζονται με την παρορμητικότητα και την υπερκινητικότητα, οι εξείς τροφές:

  • Μαγιά μπύρας
  • Ψάρι
  • Σόγια
  • Γάλα
  • Αυγά
  • Φυστίκια
  • Όστρακα
  • Μήλο

Σημαντικότατης αξίας είναι η έγκαιρη παρέμβαση, μόλις διαπιστωθούν τα πρώτα συμπτώματα στο παιδί. Μόνο 40% παιδιών με ΔΕΠ-Υ γίνονται ενήλικες χωρίς ΔΕΠ-Υ. Το 60% ζει με κατάθλιψη, άγχος, και άλλες ψυχικές διαταραχές.

Μην ξεχνάτε λοιπόν, να ελέγχεετε τα τρόφιμα που αγοράζεται και να συμβουλεύεστε τον εξειδικευμένο ψυχοπαιδαγωγό.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Share this...