Πρωτοχρονιάτικο menu για το παιδί με ΔΕΠ-Υ

[:el]Το γιορτινό Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι είναι ένας οιωνός για τη νέα χρονιά. Η οικογένεια οργανώνει λοιπόν ανάλογα το δωμάτιο με μπαλόνια και το χριστουγεννιάτικο δέντρο και την ατμόσφαιρα με χαμόγελα και μουσική και το φαγητό με το ολοκληρωμένο menu που ακολουθεί  – γευστικά φαγητά για όλους χωρίς να επιβαρύνουν το παιδί με ΔΕΠ-Υ.

Το τραπέζι είναι περιοχή γιορτής χωρίς άγχος. Ετοιμάστε σπιτικό φαγητό: είναι πιο φρέσκο, πιο καθαρό, και σχεδόν πάντα πιο υγιεινό. Ενθαρρύνετε τα μικρά παιδιά να φάνε, αλλά χωρίς ένταση. Μόλις δουν ότι οι υπόλοιποι τρώνε χαρούμενα, τότε θα δοκιμάσουν κι αυτά. Ένα τραγούδι στο ξεκίνημα, βοηθάει το μυαλό να «παρασυρθεί». Εάν το παιδί σας δεν αρχίσει να τρώει, αφήστε το να φύγει – ας επιστρέψει όταν νοιώσει ότι πεινάει.

Ντοµατόσουπα βελουτέ µε γιαούρτι

Πανεύκολη συνταγή για σούπα που θα εκπλήξει ευχάριστα τους καλεσμένους σας. Μην ξεχάστε να βάλτε σε κάθε πιάτο ένα αστεράκι από γιαούρτι ή από μανιτάρι, πάνω στη σούπα.

Υλικά

  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 1 σέλερι ψιλοκομμένο
  • 4 καρότα ψιλοκομμένα
  • 1 φλυτζάνι μανιτάρια ψιλοκομμένα
  • 5 ντομάτες χοντροκομμένες
  • 6 φλυτζάνια ζωμός

Εκτέλεση

  1. Στο ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, σωτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο, το σέλερι, το καρότο και τα μανιτάρια για 7΄-8΄, να γίνουν διάφανα (όχι να πάρουν χρώμα). Προσθέτουμε τον πελτέ, τη ζάχαρη, τις ντομάτες χοντροκομμένες, καθώς επίσης και το ζωμό.
  2. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζει για 35΄.
  3. Πολτοποιούμε τη σούπα στο ειδικό μηχάνημα ή στο μίξερ και αλατοπιπερώνουμε. Σερβίρουμε σε ένα μεγάλο μπολ ή μέσα σε βαθιά πιάτα.

 Μην ξεχάστε να βάλτε σε κάθε πιάτο ένα αστεράκι από γιαούρτι ή από μανιτάρι, πάνω στη σούπα.

Γουρονόπουλο με κορώνα

Υλικά:

  • 2-κιλά στέρνο από χοιρινό,
  • 5 μεγάλες σκελίδες σκόρδου σε λεπτές φέτες
  • 2/3 φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 και ½ κουταλιά σούπας αλάτι
  • 1 και 1/2 κουταλάκια του γλυκού τριμμένο κόλιανδρο
  • 1/2 κουταλάκι σπόρους κύμινο
  • 2 κουταλάκια τσίλι

Για τη γέμιση:

  • ½ κιλό κομματάκια κοτόπουλου ψημένα
  • 3 φέτες φωμί από σίκαλη σε τετράγωνα κομματάκια
  • 8 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες και στη μέση
  • 16 αποξηραμένα βερύκοκα
  • 3 κουταλιές σούπας σταφίδα ξανθή
  • 1 και ½ φλυτζανιού ζωμό κοτόπουλου με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Αφαιρέστε το χοιρινό κρέας από το ψυγείο 1 ώρα πριν το μαγείρεμα. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°. Σε ένα μέτριο μπολ, ανακατέψτε το τσίλι με ζεστό νερό. Χαϊδέψτε όλο το μπούτι. Αφήστε το για περίπου 15 λεπτά.
  • Δουλέψτε το τσίλι, 1/2 φλιτζάνι από ζωμό, στο μπλέντερ. Προσθέστε το σκόρδο, 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, όλο το αλάτι, το κύμινο και κόλιανδρο. Ανακατέψτε μέχρι να γίνει λείο. Βάλτε το σε ένα μικρό μπολ.
  • Απλώστε τους κύβους ψωμιού σε ένα μεγάλο κομμάτι από χαρτί ψησίματος και ψήστε τα στο φούρνο για 12 λεπτά, έως ότου οι άκρες αρχίζουν να καφέ. Βάλτε τους κύβους ψωμιού σε ένα μεγάλο μπολ. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεστάντε το ελαιόλαδο. Προσθέστε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο σε φέτες. Ψήστε τα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι το σκόρδο είναι ροδίσει, περίπου 4 λεπτά. Προσθέστε το μείγμα με τους κύβους ψωμιού και ανακατέψτε. Μετά προσθέστε τα βερίκοκα, τις σταφίδες και το ζωμό κοτόπουλου, αλάτι και πιπέρι και ανακατέψτε ξανά. Μεταφέρετε τη σάλτσα στο ταψί και σκεπάστε με αλουμινόχαρτο.
  • Αυξήστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200°. Στρώστε αλουμινόχαρτο πάνω στο ταψί. Τοποθετήστε το χοιρινό κρέας στο ταψί και βάλτα αρκετό αλάτι και πιπέρι, μέσα και έξω. Ψήστε το χοιρινό για 30 λεπτά ή μέχρι το εξωτερικό αρχίζει να καφέ. Μειώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 170 ° C και ψήστε για 1 ώρα και 15 λεπτά. Βγάλτε το από το φούρνο και αφήστε το στο ταψί για 15 λεπτά.
  • Εν τω μεταξύ, ας ζεσταθεί η γέμιση στο φούρνο για 15 λεπτά.
  • Μεταφέρετε το ψητό σε ένα ξύλο κοπής. Περιχύστε με τους χυμούς το χοιρινό κρέας. Ψήστε μέχρι να γίνει τραγανό στην κορυφή, περίπου 2 λεπτά.
  • Κόψτε το χοιρινό μεταξύ των πλευρών, δέστε το γύρω-γύρω με κορδέλα σαν να είναι κάστρο. Σερβίρετε.

Το φαγητό αυτό μπορεί να μείνει στο ψυγείο για 3 ημέρες.

 

Ταρτάκια με φρούτα και σοκολάτα

Υλικά:

  • Ζύμη μπριζέ
  • 120 γρ. ζάχαρη
  • 60 γρ. βούτυρο
  • 300 γρ. φρούτα, σε κομματάκια
  • 360 γρ. σοκολάτα τριμμένη
    κουβερτούρα

για τη ζύμη μπριζέ: ειδική ζύμη για τάρτες

  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. παγωμένο βούτυρο κομμένο σε κυβάκια
  • 100 γρ. κρύο νερό και λίγο αλάτι

Εκτέλεση:
Aναμειγνύξτε το αλεύρι με το αλάτι. Kάντε στη μέση μια λακκουβίτσα, βάλτε το βούτυρο και ανακατέψτε με τα δάχτυλα, για να ενωθούν τα υλικά. Aνοίξτε με ξανά μια λακκουβίτσα στο κέντρο και προσθέστε το νερό. Zυμώστε με γρήγορες κινήσεις μέχρι να γίνει η ζύμη μας λεία και ελαστική. Πλάστε μια μπάλα, τυλίξτε την με πλαστική μεμβράνη και την αφήστε την για μισή ώρα στο ψυγείο. Ανοίξτε λεπτό φύλλο με τον χοντρό πλάστη και στρώστε το σε βουτυρωμένη ταρτιέρα. Επιλέξτε μεταξύ δύο τρόπων για το ψήσιμο: Είτε την τρυπάτε σε όλη της την επιφάνεια με πιρούνι και βάζετε κατευθείαν τη γέμιση ή τη σκεπάζετε με χαρτί ψησίματος, καλύπτετε όλη την επιφάνεια με φασόλια και την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 10 λεπτά πριν προσθέστε τη γέμιση. H πρώτη περίπτωση είναι πιο εύκολη, αλλά ενδέχεται η τάρτα να φουσκώσει στο ψήσιμο. Eχουμε το νου μας και την τρυπάμε με ένα πιρούνι για να «πέσει».

Τοποθετείστε 1 κουταλιά φρούτα σε κάθε ταρτάκι και βάλτε από πάνω λίγη σοκολάτα τριμμένη.

Η συνταγή αυτή συνδυάζει την αγαπημένη σοκολάτα με τα υγιεινά φρούτα, σχηματίζοντας έναν υπέροχο συνδυασμό.

ΠΟΤΑ

Milk-shake κακάο αντί του Balleys των ενηλίκων
Βυσσινάδα αντί του κρασιού των ενηλίκων.[:en]Το γιορτινό Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι είναι ένας οιωνός για τη νέα χρονιά. Η οικογένεια οργανώνει λοιπόν ανάλογα το δωμάτιο με μπαλόνια και το χριστουγεννιάτικο δέντρο και την ατμόσφαιρα με χαμόγελα και μουσική και το φαγητό με το ολοκληρωμένο menu που ακολουθεί  – γευστικά φαγητά για όλους χωρίς να επιβαρύνουν το παιδί με ΔΕΠ-Υ.

Το τραπέζι είναι περιοχή γιορτής χωρίς άγχος. Ετοιμάστε σπιτικό φαγητό: είναι πιο φρέσκο, πιο καθαρό, και σχεδόν πάντα πιο υγιεινό. Ενθαρρύνετε τα μικρά παιδιά να φάνε, αλλά χωρίς ένταση. Μόλις δουν ότι οι υπόλοιποι τρώνε χαρούμενα, τότε θα δοκιμάσουν κι αυτά. Ένα τραγούδι στο ξεκίνημα, βοηθάει το μυαλό να «παρασυρθεί». Εάν το παιδί σας δεν αρχίσει να τρώει, αφήστε το να φύγει – ας επιστρέψει όταν νοιώσει ότι πεινάει.

 

Ντοµατόσουπα βελουτέ µε γιαούρτι

Πανεύκολη συνταγή για σούπα που θα εκπλήξει ευχάριστα τους καλεσμένους σας. Μην ξεχάστε να βάλτε σε κάθε πιάτο ένα αστεράκι από γιαούρτι ή από μανιτάρι, πάνω στη σούπα.

Υλικά

  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 1 σέλερι ψιλοκομμένο
  • 4 καρότα ψιλοκομμένα
  • 1 φλυτζάνι μανιτάρια ψιλοκομμένα
  • 5 ντομάτες χοντροκομμένες
  • 6 φλυτζάνια ζωμός

Εκτέλεση

  1. Στο ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, σωτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο, το σέλερι, το καρότο και τα μανιτάρια για 7΄-8΄, να γίνουν διάφανα (όχι να πάρουν χρώμα). Προσθέτουμε τον πελτέ, τη ζάχαρη, τις ντομάτες χοντροκομμένες, καθώς επίσης και το ζωμό.
  2. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζει για 35΄.
  3. Πολτοποιούμε τη σούπα στο ειδικό μηχάνημα ή στο μίξερ και αλατοπιπερώνουμε. Σερβίρουμε σε ένα μεγάλο μπολ ή μέσα σε βαθιά πιάτα.

 Μην ξεχάστε να βάλτε σε κάθε πιάτο ένα αστεράκι από γιαούρτι ή από μανιτάρι, πάνω στη σούπα.

 

Γουρονόπουλο με κορώνα

Υλικά:

  • 2-κιλά στέρνο από χοιρινό,
  • 5 μεγάλες σκελίδες σκόρδου σε λεπτές φέτες
  • 2/3 φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 και ½ κουταλιά σούπας αλάτι
  • 1 και 1/2 κουταλάκια του γλυκού τριμμένο κόλιανδρο
  • 1/2 κουταλάκι σπόρους κύμινο
  • 2 κουταλάκια τσίλι

Για τη γέμιση:

  • ½ κιλό κομματάκια κοτόπουλου ψημένα
  • 3 φέτες φωμί από σίκαλη σε τετράγωνα κομματάκια
  • 8 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες και στη μέση
  • 16 αποξηραμένα βερύκοκα
  • 3 κουταλιές σούπας σταφίδα ξανθή
  • 1 και ½ φλυτζανιού ζωμό κοτόπουλου με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Αφαιρέστε το χοιρινό κρέας από το ψυγείο 1 ώρα πριν το μαγείρεμα. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°. Σε ένα μέτριο μπολ, ανακατέψτε το τσίλι με ζεστό νερό. Χαϊδέψτε όλο το μπούτι. Αφήστε το για περίπου 15 λεπτά.
  • Δουλέψτε το τσίλι, 1/2 φλιτζάνι από ζωμό, στο μπλέντερ. Προσθέστε το σκόρδο, 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, όλο το αλάτι, το κύμινο και κόλιανδρο. Ανακατέψτε μέχρι να γίνει λείο. Βάλτε το σε ένα μικρό μπολ.
  • Απλώστε τους κύβους ψωμιού σε ένα μεγάλο κομμάτι από χαρτί ψησίματος και ψήστε τα στο φούρνο για 12 λεπτά, έως ότου οι άκρες αρχίζουν να καφέ. Βάλτε τους κύβους ψωμιού σε ένα μεγάλο μπολ. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεστάντε το ελαιόλαδο. Προσθέστε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο σε φέτες. Ψήστε τα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι το σκόρδο είναι ροδίσει, περίπου 4 λεπτά. Προσθέστε το μείγμα με τους κύβους ψωμιού και ανακατέψτε. Μετά προσθέστε τα βερίκοκα, τις σταφίδες και το ζωμό κοτόπουλου, αλάτι και πιπέρι και ανακατέψτε ξανά. Μεταφέρετε τη σάλτσα στο ταψί και σκεπάστε με αλουμινόχαρτο.
  • Αυξήστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200°. Στρώστε αλουμινόχαρτο πάνω στο ταψί. Τοποθετήστε το χοιρινό κρέας στο ταψί και βάλτα αρκετό αλάτι και πιπέρι, μέσα και έξω. Ψήστε το χοιρινό για 30 λεπτά ή μέχρι το εξωτερικό αρχίζει να καφέ. Μειώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 170 ° C και ψήστε για 1 ώρα και 15 λεπτά. Βγάλτε το από το φούρνο και αφήστε το στο ταψί για 15 λεπτά.
  • Εν τω μεταξύ, ας ζεσταθεί η γέμιση στο φούρνο για 15 λεπτά.
  • Μεταφέρετε το ψητό σε ένα ξύλο κοπής. Περιχύστε με τους χυμούς το χοιρινό κρέας. Ψήστε μέχρι να γίνει τραγανό στην κορυφή, περίπου 2 λεπτά.
  • Κόψτε το χοιρινό μεταξύ των πλευρών, δέστε το γύρω-γύρω με κορδέλα σαν να είναι κάστρο. Σερβίρετε.

Το φαγητό αυτό μπορεί να μείνει στο ψυγείο για 3 ημέρες.

 

Ταρτάκια με φρούτα και σοκολάτα

Υλικά:

  • Ζύμη μπριζέ
  • 120 γρ. ζάχαρη
  • 60 γρ. βούτυρο
  • 300 γρ. φρούτα, σε κομματάκια
  • 360 γρ. σοκολάτα τριμμένη
    κουβερτούρα

για τη ζύμη μπριζέ: ειδική ζύμη για τάρτες

  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. παγωμένο βούτυρο κομμένο σε κυβάκια
  • 100 γρ. κρύο νερό και λίγο αλάτι

Εκτέλεση:
Aναμειγνύξτε το αλεύρι με το αλάτι. Kάντε στη μέση μια λακκουβίτσα, βάλτε το βούτυρο και ανακατέψτε με τα δάχτυλα, για να ενωθούν τα υλικά. Aνοίξτε με ξανά μια λακκουβίτσα στο κέντρο και προσθέστε το νερό. Zυμώστε με γρήγορες κινήσεις μέχρι να γίνει η ζύμη μας λεία και ελαστική. Πλάστε μια μπάλα, τυλίξτε την με πλαστική μεμβράνη και την αφήστε την για μισή ώρα στο ψυγείο. Ανοίξτε λεπτό φύλλο με τον χοντρό πλάστη και στρώστε το σε βουτυρωμένη ταρτιέρα. Επιλέξτε μεταξύ δύο τρόπων για το ψήσιμο: Είτε την τρυπάτε σε όλη της την επιφάνεια με πιρούνι και βάζετε κατευθείαν τη γέμιση ή τη σκεπάζετε με χαρτί ψησίματος, καλύπτετε όλη την επιφάνεια με φασόλια και την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 10 λεπτά πριν προσθέστε τη γέμιση. H πρώτη περίπτωση είναι πιο εύκολη, αλλά ενδέχεται η τάρτα να φουσκώσει στο ψήσιμο. Eχουμε το νου μας και την τρυπάμε με ένα πιρούνι για να «πέσει».

Τοποθετείστε 1 κουταλιά φρούτα σε κάθε ταρτάκι και βάλτε από πάνω λίγη σοκολάτα τριμμένη.

Η συνταγή αυτή συνδυάζει την αγαπημένη σοκολάτα με τα υγιεινά φρούτα, σχηματίζοντας έναν υπέροχο συνδυασμό.

 

ΠΟΤΑ

Milk-shake κακάο αντί του Balleys των ενηλίκων
Βυσσινάδα αντί του κρασιού των ενηλίκων.

Αντε και.. ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ! ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ 2016![:]

Μοιραστείτε το...