i-paidiΟικογένεια

Μαμά, μην κουράζεσαι

Η μαμά που μεγαλώνει μόνη, το γιο ή την κόρη με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή/και Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ), πρέπει να τη χειροκροτήσουμε!

Για να καταλάβετε καλύτερα «φαντάσου ότι η οικογένεια κατοικεί στην Αθήνα, είναι Ιούλιος και η μάνα με τα δύο της παιδιά, ένα 9 ετών με ΔΕΠ-Υ κι ένα 12 ετών χωρίς ΔΕΠ-Υ, ετοιμάζεται να πάνε στην παραλία για μπάνιο. Ο πατέρας δουλεύει. Θα μπορέσουν να πάνε;»

Όσες δυσκολίες κι αν δημιουργεί το μικρό, λόγω ανυπακοής, αν μένουν στην Αμερική, τότε θα αρχίσει θεραπεία με ειδικό σιρόπι που το ηρεμεί, και μετά θα ξεκινάνε. Στην Ελλάδα, όσο χάος και ανακατωσούρα κι αν δημιουργείται,, προτιμούμε να παρεμβαίνουμε στα παιδιά με «κολπάκια», με «στρατηγικές» συμπεριφοράς.

Εδώ καταγράφουμε μερικά κολπάκια:

1-Οργάνωσε μόνη, τα βασικά που θα πάρεις.

Όποιος ξεκινάει για τη θάλασσα, χρειάζεται πετσέτα, αντιηλιακό, φρουτάκι και νερό. Αυτά πρέπει να γίνουν από τη μάνα. Μόλις ξυπνήσουν τα παιδιά, θα ακούσουν ότι θα πάτε στη θάλασσα, θα φορέσουν το καπέλο, θα πάρουν 1-παιχνίδι και θα αναλάβουν την τσαντούλα τους. Προτίνουμε τις ίδιες κινήσεις, να τις κάνετε την προηγούμενη μέρα, χωρίς να φύγετε, απλά για εξάσκηση.

2-Δώσε 15 λεπτά περισσότερο χρόνο

Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ έχουν ανάγκη περισσότερο χρόνο προσπάθειας για να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Βέβαια, το χρόνο αυτό τον έχουν και τα δύο παιδιά.

3-Χρησιμοποίησε σαφήνεια για να μοιράσεις υπευθυνότητα Τα Do και τα Don’t, σχετικά με όλη την εκδρομή, πρέπει να τα ακούσουν τα παιδιά, με λίγες λέξεις και με σαφήνεια.

4-Μην διακόπτεις την ομιλία σου

Το παιδί με ΔΕΠ-Υ χρειάζεται να ακούει τις εντολές, χωρίς καμία διακοπή –διακόπτουμε μόνο σε στιγμή σωματικής ανάγκης. Για οποιοδήποτε άλλο θέμα, λέμε: «Θυμήσου, να το συζητήσουμε σε λίγο!».

Συμβουλέψου:

http://i-paidi.gr/2017/04/10-tropoi-gia-na-ypakouei-paidi-dep-y/

 

5-Πρώτα δείξε, μετά σχολίασε

Το παιδί με ΔΕΠ-Υ έχει δυσκολίες στη λεπτή κινητικότητα: αυτό σημαίνει ότι πολλές φορές είναι «απρόσεκτο». Για να φτιάξει λοιπόν π.χ. τη τσάντα με το παιχνίδι του ή μπισκοτάκια ή για να παίξει με την μπάλα, είναι προτιμότερο να έχει εξασκηθεί από πριν ακούγοντας λόγια αποδοχής και επιβεβαίωσης από ο γονιό: π.χ. «είμουνα σίγουρη ότι έτσι θα τα καταφέρεις και αύριο»!

Υπενθυμίσεις

Να χρησιμοποιείτε αυτοκολλητάκια με υπενθυμίσεις για τις δουλειές, τις υποχρεώσεις αλλά και για υπενθύμιση της αγάπης!!!!

Καλή Επιτυχία Ανατροφής

Share this...