i-paidiΚεντρική

Δημιουργικό Παιδί-Καύσωνας-Κόλπα

Στον καύσωνα του καλοκαιριού, το δημιουργικό παιδί με ΔΕΠ-Υ, το δεπάκι, θέλει να είναι χαρούμενο, γεμάτο υγεία!

Το δημιουργικό παιδί με ΔΕΠ-Υ πρέπει να μείνει αρκετά στο σπίτι, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών.

Ο καύσωνας προκαλεί ένταση στη συμπεριφορά σε κάθε δεπάκι.

2 εκατομμύρια παιδιά στις ΗΠΑ, 170.000 παιδιά στην Ελλάδα, το 12-14% των γεννήσεων είναι δημιουργικά παιδιά με ανώτερο IQ και με δυσκολία στην εστίαση της προσοχής, στη διαχείριση της κίνησης του σώματός τους και στην ανάκληση μνήμης.

Ο Νίκος, 11 ετών, παιδί με ΔΕΠ-Υ, τον Ιούλιο 2021 κατάφερε να γράψει το ψυχογράφημα από όλες τις φίλες της μαμάς και συναδέλφους του μπαμπά που γνωρίζει. Ούτε η παρορμητικότητα δεν τον παρακίνησε να αλλάζει δραστηριότητες, ούτε η διάσπαση προσοχής προκάλεσε κομφούζιο στη μνήμη των χαρακτηριστικών του κάθε φίλου. Ο Νίκος είχε στόχο να καταγράψει το χαρακτήρα τους και το κατάφερε!

Επειδή το παραπάνω παράδειγμα σπάνια συμβαίνει, οι συνεργάτες στην ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ i-paidi δίνουν 5 tips-κολπάκια, για να περάσει ακίνδυνα ο καύσωνας:

1. «Το δημιουργικό δεπάκι πρέπει να έχει οργανωμένο ολοήμερο πρόγραμμα στις διακοπές του, ειδικά προσεγμένο κατά τη διάρκεια του καύσωνα, με δραστηριότητες που του αρέσουν. Η to-do λίστα δίνει λύσεις στον κάθε φροντιστή και γονιό των παιδιών. Για να αποφασιστεί πρέπει να ξέρει με τι θα ασχοληθεί π.χ. στις 11.30, με τι στις 12.00, με τι στις 15.00, με τι στις 4.30 κτλ. Βέβαια αφήνουμε μικρά διαστήματα 15 λεπτών ελεύθερα, όπου θα επιλέγει εκείνο τι θα κάνει – τις πρώτες μέρες, απλά θα του προτείνουμε εμείς. Μετά μόνο του το παιδί επιλέγει.» προτείνει η Πρόεδρος Επιστημονική Οικογένεια i-paidi, expert ΔΕΠ-Υ Μαριάννα Λαγουμίδη.
2. Όπως είναι σε όλους μας γνωστό, σημαντικότατο ρόλο παίζει η καλή ενυδάτωση στην λειτουργικότητα των νευρώνων. Επαρκής οξυγόνωση, διατήρηση όγκου πλάσματος και εξωκυττάριας ουσίας, διατήρηση κορτιζόλης εντός ορίων (αποφυγή στρές, κ.α.) Οι ειδικοί προτείνουν τα παιδιά να πίνουν αρκετό νερό και να τρώνε πολλά φρούτα/λαχανικά με ψηλή περιεκτικότητα νερού, λέει η Φρόσω Μπούτου, PhD, Μοριακή Βιολόγος.
3. Όταν μείνει το δεπάκι μόνο του στο σπίτι ίσως σκεφτεί «Ας τηγανίσω γρήγορα ένα αυγό όπως όμορφα το κάνει η μανούλα!» Πιθανά, σε λίγη ώρα, οι καλέσουν οι γείτονες την πυροσβεστική! Προσοχή χρειάζεται η παραμονή στο σπίτι, ειδικά για το παιδί που δυσκολεύεται να σκεφτεί τις συνέπειες.
4. Πολλά παιδιά με ΔΕΠ-Υ έχουν δυσκολία να τηρήσουν έναν κανονικό χρόνο ύπνου. Μπορεί να απασχοληθούν με παιχνίδια τηλεόρασης ή υπολογιστή ή απλά να δυσκολευτούν να σταματήσουν. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να είναι κουρασμένοι και δυσκίνητοι την επόμενη μέρα. Και αυτό τρελαίνει τους γονείς. Οι κακές συνήθειες πριν τον ύπνο είναι “πιο τυπικές για τα παιδιά με ΔΕΠ-Y επειδή το σώμα τους είναι πάντα ενεργό και είναι πιο δύσκολο για αυτούς να ηρεμήσουν για να κοιμηθούν”, λέει ο Γιώργος Ελευθερίου, αναπτυξιακός Ψυχολόγος. «Και ανεξάρτητα από την ώρα που κοιμούνται αυτά τα παιδιά, συχνά ξυπνούν νωρίς την αυγή» προσθέτει. Πολύ σημαντική αξία έχει ο καθορισμένος χρόνος ύπνου, με μικρή τροποποίηση τις μέρες του καλοκαιριού.
5. Να θυμάστε να ασχολείται λίγο το παιδί με ανάγνωση και κάθε τι που προσφέρει μαθησιακή πρόοδο. 20 λεπτά την ημέρα αρκούν για να εξασκηθεί! Ειδικά τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ πρέπει να μαθαίνουν καθημερινά μία ακόμη σχολική δεξιότητα. Μην ξεχνάμε ότι 33% από τα δεπάκια έχουν και μαθησιακές δυσκολίες. Προτείνεται το ΕΛΑ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΜΕ ΜΑΖΙ, 2019, 2020, της Μαριάννας Λαγουμίδη, εκδ ΓΡΗΓΟΡΗ. Είναι πανέμορφο βιβλίο, χρηστικό, με 254 παιχνίδια για τα παιδιά 2-14 ετών με «μαγική δύναμη» γιατί οργανώνει τα παιδιά ενώ παίζουν! Η δε εικονογράφηση ενθουσιάζει γονείς & παιδιά.

Όπως γνωρίζουμε, η ΔΕΠ-Υ είναι μία διαταραχή με διαφορετικά συμπτώματα και εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του κάθε παιδιού, της οικογένειας και από τις συνθήκες του περιβάλλοντος. Οι γονείς οφείλουν να συμβουλευτούν κάποιον ειδικό θεραπευτή -όπως είναι οι επιστήμονες στο i-paidi. Όσο περισσότερο ακολουθούν συγκεκριμένη συμπεριφορά, τόσο συντομότερη είναι η διάρκεια της παρέμβασης στο δεπάκι!

Επικοινωνία:

site https://www.i-paidi.gr

Τηλ 2106778528

mail info@i-paidi.gr

fb i-paidi.gr

Instagram i-paidi.gr

LinkedIn i-paidi.MARIANNA LAGOUMIDI

Share this...