i-paidiΔΕΠ-ΥΔιαχείρισηΚεντρικήΣυμβουλές

8 Τρόποι ως κίνητρο για να γίνει καλύτερος μαθητής

Γράφει η Μαριάννα Λαγουμίδη,
Πρόεδρος i-paidi,
Ψυχοπαιδαγωγός ΔΕΠ–Υ, LONDON UNIVERSITY, ΕΚΠΑ

Ποιο κίνητρο έχει δύναμη να ενεργοποιήσει στο σχολείο, έναν δημιουργικό μαθητή με Διάσπαση Προσοχής ΔΕΠ-Υ;

Όλοι οι γονείς θέλουμε το παιδί μας να είναι καλός μαθητής – γιατί πιστεύουμε ότι εξασφαλίζει έτσι καλή μελλοντική ζωή. Όμως γιατί δεν πιστεύει το ίδιο και το παιδί; Με ποιο τρόπο το παιδί ακολουθεί την πειθαρχία και την προσπάθεια που απαιτεί το σχολείο ώστε να φτάσει στην επιτυχία;
Σχεδόν πάντα, η απαίτηση από τους γονείς φέρνει αντίθετα αποτελέσματα και ένταση στο σπίτι.
Η θετική συμπεριφορά που λειτουργεί ως κίνητρο για να έχει καλούς βαθμούς το χαρισματικό παιδί με ΔΕΠ-Υ πρέπει να ακουμπά την μελλοντική επιτυχία!

Η πολυετής εμπειρία μου με τα παιδιά και τους γονείς που καθοδήγησα στο i-paidi, με δίδαξε ότι για να θελήσει το παιδί να είναι καλός μαθητής, χρειάζεται να ακολουθώ 8 συγκεκριμένους τρόπους :

1. Μείνε θετικός

Η σχέση γονιού και παιδιού πρέπει να στηρίζεται στην εμπιστοσύνη, στην αποδοχή της ιδιαιτερότητας του άλλου και στην αγάπη -όχι υπερπροστασία. Η ποινή, η απειλή και το άγχος προκαλούν ανασφάλεια, φόβο και επιθετικότητα.

Να θυμάστε ότι το παιδί λαμβάνει αυτό που βλέπει και ζει, από το παράδειγμα του γονιού! Χρειάζεται προσπάθεια για να φτάσει στο στόχο.

2. Δώσε συνέπεια

Η άμεση επιβράβευση όταν φτάσει το παιδί στο στόχο του λειτουργεί πάντα ως κίνητρο. Για παράδειγμα, η βόλτα στο πάρκο μπορεί να ακολουθήσει την επιτυχή προσπάθεια μελέτης μαθημάτων της επόμενης μέρας, σε 50 λεπτά.

Η άμεση αρνητική συνέπεια όταν δεν έχει ακολουθήσει τη συμφωνία με το γονιό εκπαιδεύει το παιδί σχετικά με τις επιλογές του. Για παράδειγμα, δεν γίνεται η βόλτα στο πάρκο εάν τα πρώτα 40 λεπτά της μελέτης του παιδιού καταναλώνονται στο ξύσιμο του μολυβιού.

3. Χτίσε διαδικασία μελέτης

Όταν το παιδί ξεκινάει τη μελέτη στην ηλικία των 7 ετών ή όταν συνεχόμενα αποτυγχάνει να είναι πλέον καλός μαθητής, τότε έχει δικαίωμα ο γονιός να του δείξει τα στάδια μελέτης ή λύσης προβλημάτων ή οργάνωσης χρόνου.

Φυσικά τα gadgets τηλέφωνο, tablet, pc, κινητό που συνδέονται με το You Tube «Μόλις τελειώσεις τη μελέτη, θα ακούει μουσική».

4. Γίνε ενεργό μέλος του σχολείου

Ζήτα ενημέρωση καθημερινή από το Δάσκαλο σχετικά με τη συνέπεια του παιδιού στις εργασίες του. Οργάνωσε γιορτές με τον Σύλλογο Γονέων. Επικοινώνησε με το ταξειδιωτικό γραφείο που γνωρίζεις ώστε να πάει εκδρομή το σχολείο με καλύτερο λεωφορείο.

5. Φτιάξε εικόνες επιτυχίας

Ο γονιός κάνει όνειρα για την καλή ζωή του παιδιού του. Ωφελεί να φτιάχνει εικόνες παραστατικές και να τις μοιράζεται με το παιδί. Προσοχή όμως. Τα μελλοντικά του όνειρα να είναι ικανά να επιτευχθούν! Πάντα πρέπει να θυμάται τις δυσκολίες του παιδιού με ΔΕΠ-Υ και να κάνει συγκεκριμένα όνειρα βασισμένος στις πολλαπλές του ικανότητες!

6. Μείωσε το άγχος τού μαθητή

Το άγχος μπορεί να παρερμηνευτεί ως άθλια στάση, έλλειψη κινήτρων και ανευθυνότητα. Συχνά, η κάλυψη αυτών των ευάλωτων συναισθημάτων μπορεί να λάβει τη μορφή δράσης, διακοπής λειτουργίας, αποφυγής ή περιφρόνησης.

Ενώ λίγο άγχος μπορεί να παρακινήσει, το πολύ μπλοκάρει την ικανότητα του παιδιού σας να σκέφτεται και να έχει πρόσβαση στο μέρος του εγκεφάλου που το βοηθά με κίνητρα. Και είναι διαφορετικές οι αιτίες άγχους για εσένα από ό,τι λειτουργεί στο παιδί σου.

7. Δίδαξε βιωματικά

Η κλασσική μέθοδος διδασκαλίας ενδείκνυται για τα περισσότερα παιδιά. Όμως το 12-16% των ευφυών μαθητών που γεννιούνται με ΔΕΠ-Υ χρειάζεται να ζήσουν αυτό που διδάσκονται ή να δοκιμάσουν αυτό που εκπαιδεύονται, και γενικά να χρησιμοποιήσουν πολλές από τις αισθήσεις τους.

8. Ζήτα γνώμη θεραπευτή

Κι αν αυτά που προσπαθείς, γονιέ, δεν έχουν το αποτέλεσμα που επιθυμείς, μην σταματήσεις. Υπάρχουν Εξειδικευμένοι επιστήμονες, ακριβώς για να βοηθήσουν στη θεραπεία. Μπορείς να επικοινωνήσεις με το πιστοποιημένο Δίκτυο i-paidi, για να μάθεις εξατομικευμένα κίνητρα μάθησης για το παιδί σου.

Να είστε σίγουροι ότι στο παιδί σας δεν αρέσει το νέο του πρόγραμμα, αλλά θα το συνηθίσει. Κάνε υπομονή. Μην περιμένετε βελτίωση από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά μην υποτιμάτε το παιδί σας. Να είστε σίγουροι ότι θα βελτιωθεί σταδιακά καθώς ζει τα κίνητρα αυτά.
i-paidi: info@i-paidi.gr , 2106778528

Share this...