i-paidiΔιαχείρισηΚεντρικήΣυμβουλές

7 τρόποι που οργανώνουν το διάβασμα σε περίοδο διακοπών

Ηρώ Νικήτα

Η καλοκαιρινή περίοδος, όπως και κάθε άλλη περίοδος διακοπών είναι περίοδος ξεκούρασης και χαλάρωσης για το παιδί αλλά και για τους γονείς του. Απαραίτητο είναι το παιδί να βιώνει τις διακοπές του, όσο το δυνατό πιο ξένοιαστα, να ξεκουράζεται και να κάνει τις δραστηριότητες που θέλει.

Όμως, καλό είναι να έχει και μια ρουτίνα ακόμα και στις διακοπές του. Στο παιδί με ΔΕΠ- Υ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή/και Υπερκινητικότητα), του είναι δύσκολο να μπει σ’ αυτή την διαδικασία και χρειάζεται καθοδήγηση για να μπορέσει να προγραμματιστεί και μόνο του στη συνέχεια.

Πρέπει λοιπόν, οι γονείς ή όποιος/α ασχολείται με το παιδί να οργανώσει μαζί του ένα πρόγραμμα εργασιών καθημερινό. Το πρόγραμμα πρέπει να βγαίνει μαζί με το παιδί αφού συμφωνήσετε μαζί του πρώτα τι θα ήθελε να κάνει.

Θα ορίσετε το πρόγραμμά σας ώστε να συμβαδίζει με την καθημερινότητά σας και τις ώρες που είναι βολικές για εργασία.
Κάντε ένα πρόγραμμα εύκολο και μάθετέ του να το σέβεται και να το ακολουθεί υποδεικνύοντάς του πως να το κάνει μόνο του.
Δεν χρειάζεται να έχει την μορφή διαγωνίσματος ή ασκήσεων του σχολικού βιβλίου αλλά περισσότερο την μορφή μιας επανάληψης της ύλης που έχει διδαχθεί.
Θα μπορούσε επίσης να είναι διαφόρου τύπου σταυρόλεξα, κρυπτόλεξα και παιχνίδια που να ανταποκρίνονται στην ηλικία του.

Ο όγκος δεν πρέπει να είναι μεγάλος και να μην δαπανήσει πολλή ώρα γιατί το παιδί θα βαρεθεί.

Προσοχή ! Δεν πρέπει να βάζουμε στο παιδί ανέφικτες δραστηριότητες και πράγματα που δεν μπορεί να καταφέρει. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε το παιδί να τα θυμηθεί και αυτομάτως αυτό να του χαρίσει αυτοπεποίθηση αλλά και να το κρατήσει σε μια επαφή με τις εργασίες του.

Δεν πρέπει επίσης να παραμελούμε τα γράμματα να είναι ευανάγνωστα, οι ασκήσεις διορθωμένες και χωρισμένες σε ενότητες.

Θυμηθείτε: η ποιότητα είναι σημαντικότερη από την ποσότητα!
Βέβαια, εάν καποια/ες μέρα/ες δεν είναι εφικτό να γίνουν οι εργασίες δεν πειράζει να ξεφύγει από το πρόγραμμα του. Όμως, την επόμενη μέρα να το ακολουθήσει και πάλι. Ενθαρρύνουμε το παιδί μας και δεν το αφήνουμε μόνο του σ’ αυτή την προσπάθεια!

Όταν δείτε πως το παιδί σας αρχίζει να δουλεύει τις ίδιες ώρες της ημέρας και συνηθίζει το πρόγραμμά του, μπορείτε να μειώσετε την επίβλεψή σας. Επίσης, ιδανικό θα ήταν να δουλεύετε και εσείς κάτι δικό σας τις ίδιες ώρες ή μαζί με το παιδί ώστε να συμβαδίζετε και να δουλεύετε παρέα.

Καλό Καλοκαίρι!!

Share this...